koptekst
pijlvorig Vorige tocht De parcoursbouwer is Martien van Diek Volgende tocht pijlvolgend
Scheidingslijn

Startlocatie:

Lebret Zalencentrum,
Lebretweg 51, 6861 ZZ Oosterbeek.

Afstanden tijdens deze tocht:

Circa 20, 30 en 40 km.

Inschrijven:

Deelnemen kan op 2 manieren:

Inschrijf­kosten (incl. soep-koffie-fruit-muntje):

De standaard inschrijf­kosten zijn € 5,50
WS78 leden genieten  € 1,50 korting en betalen € 4,00
KWbN leden genieten € 1,00 korting en betalen € 4,50
WS78 leden, die ook lid zijn van de KWbN, ontvangen beide kortingen (samen € 2,50) en betalen € 3,00
Bij de start worden muntjes verstrekt voor de soep, koffie/thee en het fruit.

Starttijden:

Bij het digitaal inschrijven heeft men de keuze uit een tijdslot van ťť uur:

Bij ter plaatse inschrijven kunt u naar de start­locatie komen, inschrijven, betalen en starten:

WS78 wil dat u zoveel mogelijk per pin/digitaal betaald en niet meer contant.

Bereikbaar per trein:

NS Station Oosterbeek
De startlocatie ligt op 700 meter van station Oosterbeek
Vanaf het station staan er pijlen naar de start.

Treinreizigers check vooraf uw treinreis.
Check uw reis vooraf via reisplanner of de app.

Parkeren:

Parkeren langs de Parallelweg en anders in de wijk. In de wijk wordt wel gewerkt aan leidingen.
Er is ook gratis parkeerplaats bij de bibliotheek, die is 350 meter verder op; nabij de Albert Heijn.
Let op: Niet de parkeerplaats bij de Albert Heijn zelf gebruiken, want dat is de blauwe zone (max 2 uur parkeren). We hangen bordjes op om automobilisten vanaf de startlocatie naar de bibliotheek te verwijzen.

WS78 informatie flyer over Oosterbeek:

De info flyer is beschikbaar gesteld.
Klik hier om dit PDF document te kunnen lezen.

WS78 rustposten (gebruik hier de muntjes):

Soeppost 20 km ⇒  8,8 km.
Soeppost 30 km ⇒  8,8 km.
Soeppost 40 km ⇒  8,8 km.
- - - - -
Koffie/theepost 20 km ⇒    8,8 km.
Koffie/theepost 30 km ⇒  21,9 km.
Koffie/theepost 40 km ⇒  30,6 km.
- - - - -
Geen fruitpost vandaag.

Horeca rustposten:

20 km ⇒ op 10,6 km
30 km ⇒ op 17,0 km, bij landgoed Westerbouwing.
40 km ⇒ op 20,0 km, bij SV Wodanseck kan alleen met pin betaald worden.

Werkelijke afstanden:

20 km ⇒ 20,4 km.
30 km ⇒ 31,4 km.
40 km ⇒ 40,3 km.
Deze afstanden kunnen op de dag zelf alsnog wijzigen.

Sluiting:

20 km ⇒ om uiterlijk 17:30 uur.
30 km ⇒ om uiterlijk 17:30 uur.
40 km ⇒ om uiterlijk 17:30 uur.

Fotoserie:

Klik hier voor een mooie foto impressie van Ineke Gerritsjans over deze wandeltocht.

Scheidingslijn
Oude_kerk_Oosterbeek

De Oude kerk van Oosterbeek.

Vanuit Lebret gaat de tocht richting landgoed MariŽndaal tussen Oosterbeek en Arnhem. MariŽndaal is een prachtig landgoed van het Geldersch landschap en kastelen, met steile hellingen, glooiende weilanden en de groene bedstede. Je waant je op sommige momenten in het buitenland. The Dark Hedges in Noord-Ierland hebben op dit landgoed hun Nederlandse evenknie met de Groene Bedstede. Je wandelt 400 meter binnenin een beuken- en lindehaag!

Vanaf MariŽndaal gaat de route over de stuwwal heen de Rosandepolder in. Op dit stuk van de route lopen we over een oude weg richting de Neder-Rijn, na de spoorbrug lopen we een stuk vrijwel langs de oevers van dit stukje "De Rien". Als we vanaf de rivier weer richting de bewoonde wereld wandelen zien we woningen aan de rand van Oosterbeek wat op zich al een plaatje is, grootste blikvanger daarin is de Oude Kerk van Oosterbeek. In september 1944 begon Operatie Market Garden. Oosterbeek lag in het hart van het slagveld. De geallieerden leden grote verliezen en konden geen stand houden.

De soeppost dient zich aan vlak na een routestuk over een vlonder pad, pas op die kan glad zijn. Vanuit de soeppost gaan de 30 km en 40 km De Hemelse Berg in, dit is een landgoed met bronnen, beken, kreken en loofbossen. Het landhuis werd in de Tweede Wereldoorlog verwoest. Via een klimmetje komen we bij een gedenkzuil opgericht door de burgerij van Oosterbeek op het landgoed. Het zuiltje bevindt zich op het hoogste punt van het landgoed, in de as van de Berg op Zoomse Allee en de Beukenlaan naar het eerder vernoemde verwoeste landhuis.

De route voor de 30 km en 40 km gaat nu richting natuurgebied de Wolfhezerheide. Hier ten zuiden van het dorp Wolfheze komen we langs de Wodanseiken, deze behoren tot de bekendste bomen van Nederland. De eiken zijn niet bijzonder groot, maar wel oud; schattingen variŽren van 400 tot 600 jaar.

Niet ver na de Wodanseiken gaan de 30 km wandelaars op een fietspad naar links en de 40 km wandelaars naar rechts. Na de passage van de A50 snelweg gaat de 40 km route verder richting de spoorlijn Ede-Wageningen - Arnhem. Passage van de spoorlijn gaat door een zeer tot de verbeelding sprekend bouwsel, de jeeptunnel. Na de luchtlandingen van de Engelsen bij Wolfheze moesten ze de lange en zwaar bevochten weg naar Oosterbeek en Arnhem inzetten. Voor ons wandelaars betekent dit ruim 50 meter voorzichtig gebukt door de tunnel lopen zodat je je hoofd niet stoot.

Daarna lopen we verder over de gronden van de Johanna hoeve langs een mooi stuk heideveld. Na de hei lopen we al snel tussen weilanden en landbouwakkers door richting de horecarust bij de gastvrije s.v. Wodanseck, Duitsekampweg 45 in Wolfheze.

Heveadorp

Heveadorp.

Iets voorbij het ecoduct komen de 30 km en 40 km weer samen op een fietspad en gaan over de hei richting het dorp Doorwerth. Via de Cardanusbossen en de Boersberg gaat de route door naar Heveadorp. De meeste huizen hebben een rieten dak, ze zijn gebouwd in een mengvorm van cottagestijl en Amsterdamse School. Deze woningen vormden het oorspronkelijke Heveadorp.

Via de Valkeniersbossen gaan we verder naar landgoed de Westerbouwing bovenop de rand van de stuwwal met machtige vergezichten over de Nederrijn. Op de Westerbouwing is een horecagelegenheid voor de 30 km wandelaars.

Na een verassende afdaling van de stuwwal zoeken we weer het perimeterpad op aan de rand van de uiterwaarde richting de koffiepost. Vanaf de koffiepost gaat de route weer landgoed de Hemelse berg op en vandaaruit naar de Pietersberg. Van hieruit komen uit op Hartenstein waar generaal Roy Urquhart gedwongen was zijn hoofdkwartier te vestigen in september '44.

Op en rond dit gebied werden zware gevechten uitgevochten waarbij aan beide kanten veel doden en gewonden vielen. Op donderdag 21 september moesten de troepen bij de verkeersbrug opgeven. Pas op 26 september, toen de overgebleven geallieerde troepen zich terugtrokken over de Nederrijn, werd hotel Hartenstein verlaten. De geallieerde troepen hadden de Slag om Arnhem verloren en het gebouw bleef zwaar beschadigd achter. Het museum "Hartestein", gevestigd in het voormalige hoofdkwartier van de Britse troepen tijdens de slag, heeft een uitgebreide collectie wapens, kleding, uitrustingsstukken, interviews, foto's en video's. Het museum bevat naast de tentoongestelde collectie tevens de met prijzen bekroonde Airborne Experience. In deze ondergrondse ruimte treden bezoekers zelf in de voetsporen van een soldaat.

We steken vervolgens door naar de Johannahoeve ten noorden van de spoorlijn. Op landgoed Johannahoeve staat sinds 1955 het Missiehuis Vrijland waar missionarissen hun laatste levensjaren doorbrachten. We passeren hier een mooi onderhouden gebedsplaats in de bossen met een Mariabeeld.

Airborne_War_Cemetrery_Oosterbeek

Airborne War Cemetrery Oosterbeek.

Na een wandeling door het bos komen we uit bij het Airborne War Cemetery, de militaire begraafplaats in Oosterbeek.

Op dit ereveld liggen 1754 militairen van de landmacht, luchtmacht en zeemacht begraven die in de periode september 1944 tot april 1945 sneuvelden (plus enkele burgers van de CWGC). De meeste van deze mensen zijn omgekomen in de omgeving van Arnhem, tijdens de Slag om Arnhem, een onderdeel van Operatie Market Garden in september 1944. Van de graven zijn er 1648 van Britse, 3 van Nederlandse en 79 van Poolse militairen. Drie graven zijn van medewerkers van de Commonwealth War Graves Commission. Vier militairen die hier liggen dragen de hoogste Britse militaire onderscheiding, het Victoria Cross.

Na passage van de militaire begraafplaats kun je op de laatste kilometers alle indrukken van de wandeldag op je laten inwerken: mooie afwisselende landschappen maar ook de trieste realiteit van de gevolgen van een oorlog waarin jonge mannen, soms nog jongens van achttien jaar oud, hun leven lieten in de strijd van toen. Triest dat dit nu anno 2023 nog steeds gebeurt in onze wereld. Maar we hopen vooral dat wij jullie een mooie wandeldag hebben gegeven!

Scheidingslijn

 

Deze pagina is bijgewerkt op 17-10-2023 om 11:05 uur