koptekst
pijlvorig Vorige tocht De parcoursbouwer is
Martin Hegeman
Volgende tocht pijlvolgend
Scheidingslijn

Annulering:

Deze wandeltocht gaat helaas niet door.

Scheidingslijn

Vandaag starten we in Holten, de eerste WS78 wandeltocht van het jaar 2022.

Volgens de overlevering zijn de namen van Holten en Rijssen met elkaar verbonden. Ze danken de namen aan de aanwezigheid van de uitgebreide bossen. Een orkaan uit het westen zou ooit veel van de bomen hebben omgewaaid, waarbij de takken (ook wel rijzen genoemd) richting Rijssen wezen en de stammen (het hout of holt) naar de zijde van Holten. De beuk (een monument vlakbij het station) herinnert ons hier aan.

Vanwege Corona starten we vanuit de achterzijde van het Kulturhus en lopen we direct langs de Dorpskerk van Holten. In 1829 is hoegenaamd heel Holten afgebrand door n grote vuurzee aan vlammen en ook de Dorpskerk ontkwam daar niet aan. In 1855 was de kerk weer in ere hersteld.

Foto_5

Stevensmonument.

Goed, we laten Holten snel achter ons, steken de spoorlijn over en zien een Zangfietspad liggen; waar je dus ongestoord (Coronaproof!) officieel mag zingen op de fiets. Een paar aanwijzingen verder lopen we al in het bos over onverharde wegen: we lopen al op de Sallandse Heuvelrug. En dat merken we ook, want het gaat op en af. Na ruim 9 km komen we aan bij de soeppost en een paar honderd meter verder lopen we voorbij het Stevensmonument. Dat is geplaatst als herinnering aan een razzia in oktober 1944 in deze regio. Op deze plaats is Marinus Stevens omgebracht en dat verhaal wordt levendig gehouden door dit monument.

Foto_3

Horecarust 40 km.

Iets verderop lopen we over de prachtige heide. We krijgen lange paden voorgeschoteld die kilometers lang over de heide gaan. Wt een prachtige omgeving is dit! Parcoursbouwer Martin Hegeman vertelt dat je bij mooi helder weer Deventer zelfs kunt zien liggen. En we blijven onverhard lopen, ook richting de grote rust van de 40 km lopers. Dat is een spiksplinternieuw gebouw; Trefpunt in Espelo. Espelo kunt u kennen aan het enorme paasvuur wat hier jaarlijks werd aangestoken.

Nu lopen we over rustige, wat meer verharde wegen. Een soort coulissenlandschap wordt ons voorgeschoteld, voordat we terug zijn bij de koffiepost. En dat landschap wordt doorgetrokken tot de fruitpost, wat deze keer ook de horecarust is van de 20 km lopers: kinderboerderij Dondertman.

Foto_2

Canadese begraafplaats.

Vandaag zien we onderweg ook paaltjes waar kubussen aan bevestigd zijn: die markeren het wereldtijdpad. Op de Holterberg zijn de paaltjes van de jaren 1733 tot nu aangebracht. Erg interessant om dat te lezen, alleen is het voor vandaag teveel tekst en we zijn gekomen om te wandelen tenslotte.
In de laatste kilometers komen we nog voorbij de Canadese begraafplaats van Holten, waar 1394 Canadezen begraven liggen. Zij die geholpen hebben om Noord en Oost Nederland te bevrijden en dat met de dood moesten bekopen. Een plek om wel even bij stil te staan: Lest we forget, opdat we niet vergeten.
Daarna lopen we de Holterberg af, richting het station en het Kulturhus.

Scheidingslijn
pijlvorig Vorige tocht pijlomhoog
Boven­zijde pagina
Verslagen en foto's
pijlomlaag
Volgende tocht pijlvolgend

 

Deze pagina is bijgewerkt op 23-12-2021 om 08:31 uur