koptekst
pijlvorig Vorige tocht De parcoursbouwer is
Jan Lijkendijk
Volgende tocht pijlvolgend
Scheidingslijn

Startlocatie:

Cultureel centrum Theothorne,
Callunaplein 77, 6951 CN Dieren.

Afstanden tijdens deze tocht:

Circa 20 en 40 km.

WS78 en Corona:

Klik hier voor de pagina met de Corona maat­regelen en aan­passingen bij WS78.

Inschrijven:

Deelnemen kan op 2 manieren:

Inschrijf­kosten (incl. soep-koffie-fruit):

De standaard inschrijf­kosten zijn € 5,50
WS78 leden genieten € 1,50 korting en betalen € 4,00
KWbN leden genieten € 1,00 korting en betalen € 4,50
WS78 leden, die ook lid zijn van de KWbN, ontvangen beide kortingen (samen € 2,50) en betalen € 3,00
Bij de start worden muntjes verstrekt voor de soep, koffie/thee en het fruit.

Starttijden:

De startlocatie -en daarmee het start­bureau voor aanmelden cq inschrijven- gaat pas vanaf 8.00 uur open. Bent u eerder, dan dient u buiten te wachten.

Bij het digitaal inschrijven heeft men de keuze uit een tijdslot van een half uur:

Bij ter plaatse inschrijven kunt u naar de start­locatie komen, inschrijven, betalen en starten:

WS78 wil graag dat u zoveel mogelijk per pin/digitaal betaald en niet meer contant.

Reflectiehesje en zaklamp:

Gebruik voor 8.30 uur en na 16.00 uur een reflectie­hesje.
Zorg dat u goed zichtbaar bent in het donker en voorkom zo ongelukken.
Neem ook een zak- of hoofdlamp mee!

Bereikbaar per trein:

Station Dieren is gelegen aan het spoor tussen Arnhem - Zutphen - Zwolle en de spoorlijn Dieren - Apeldoorn. Vanaf het station staan er pijlen naar de start.

Treinreizigers check vooraf uw treinreis.
Check uw reis vooraf via reisplanner of de app.

Parkeren:

Ruime parkeermogelijkheden rondom de startlocatie.

WS78 informatie flyer over Dieren:

De info flyer is beschikbaar gesteld.
Klik hier om dit PDF document te kunnen lezen.

WS78 rustposten (gebruik hier de verstrekte muntjes):

Soeppost 20 km ⇒  9,5 km.
Soeppost 40 km ⇒  9,5 km.
Koffie/theepost 20 km ⇒   9,5 km.
Koffie/theepost 40 km ⇒  29,1 km.
Fruitpost 20 km ⇒  geen.
Fruitpost 40 km ⇒  32,2 km.

Horeca rustposten:

20 km ⇒ op  9,5 km.
40 km ⇒ op 19,6 km.

Werkelijke afstanden:

20 km ⇒ 19,6 km.
40 km ⇒ 36,8 km.
Deze afstanden kunnen op de dag zelf alsnog wijzigen.

Sluiting:

20 km ⇒ om uiterlijk 16:30 uur.
40 km ⇒ om uiterlijk 17:30 uur.

Scheidingslijn

Vanuit de start lopen wij eerst een stukje door Dieren. Degene die ooit de KM (Kennedymars) Winterswijk Arnhem hebben gelopen komen op een bekende plaats waar de Hamburgers uit werden gedeeld.

Dieren is een dorp in de Nederlandse gemeente Rheden in Gelderland. Dieren ligt te midden van de heuvelachtige bossen van de Veluwezoom en de rivier de IJssel. Het dorp stamt uit 838 als Theothorne.

Foto2

We lopen we naar het dorp Ellecom.
Aan de rand van Ellecom staat een grote sporthal, deze is in de 2e wereldoorlog door dwangarbeiders gebouwd voor het Duitse leger die daar een opleidingskamp hadden.
Dan verlaten we Ellecom en gaan we door polder de Havikerwaard. Bij hoog water wordt hier de route gewijzigd omdat er dan een gedeelte onder water staat. Als we het weiland uitkomen gaan we over de A348 en gaan weer de polder in.

Als we op de grote weg aan de IJssel komen is de soeppost in zicht. Deze zit bij camping De Steeg. Hierna gaan we door De Steeg en langs kasteel Middachten naar de Middachterallee.

Kasteel Middachten staat in het De Steeg en wordt omgeven door het landgoed Middachten. Het is een rijksbeschermde historische buitenplaats en dateert uit 1315, het is herbouwd aan het eind van de 17de eeuw. Het is een vierkant gebouw met risalieten aan de vier zijden. Van architectonisch belang zijn vooral de vestibule en het trappenhuis in Lodewijk XIV-stijl. De oude schouwen, wandbetimmeringen en stucplafonds zijn bewaard gebleven. Op het omringende landgoed vallen de bomenlanen op. De kasteeltuinen vertonen aspecten van de Engelse landschapstuin.

Over deze weg weer terug naar De Steeg naar het landgoed van Kasteel Rhederoord. Hier zitten een paar leuke klimmetjes in. Vervolgens komen wij uit bij de Lappendeken. Als we deze zijn gepasseerd gaan we door de bossen en lopen naar de rust bij Theothorne.

Foto5

Na de grote rust gaan we weer via een stukje door de bebouwde kom en komen terug in het bos. We lopen dan naar de Carolina­berg, karakteristiek door het ster­vormige paden­patroon dat gericht is op de top van de Carolina­berg. Daarna gaan we over de Willems­berg en vervolgens naar de Carolina­hoeve.

Foto7

De Carolina­berg is een heuvel van 50 meter hoog en gelegen in het Hof te Dieren. Beide heuvels zijn genoemd naar de kinderen van stadhouder Willem IV en Anna van Hannover. In hun opdracht werden de heuvels aangelegd. De kaars­rechte Koningsweg vormt de verbinding tussen beide heuvels. De Prins Willem­berg is 68 meter hoog en heeft een ander lanen­patroon.

Vervolgens krijgen wij een afdaling met veel bloot­liggende wortels. Na een tijdje zien we aan de linkerkant een wit boerderijtje staan. Hier heeft Daan Modderman gewoond. Een zeer kleurrijk figuur die ook een paar keer te gast is geweest bij 'De Stoel'.

Na nog een stukje gewandeld te hebben steken wij de Beekhuizenseweg en komen weer op het landgoed Rhederoord. Huis Rhederoord is een historische buitenplaats bij De Steeg. Het huidige huis en park zijn oorspronkelijk aangelegd in 1745 in Franse barokstijl.

Daarna krijgen wij weer een paar leuke klimmetjes en nadat wij een klaphek gepasseerd zijn zien wij rechts een groene zuil. Dit is een natuurlijke bron, het water komt daar van 195 meter diep. Bij de duurdere restaurants is bronwater 195 te verkrijgen. Dat komt hier vandaan en wordt in een schuur gebotteld. Na Rhederoord komen we weer in het dorp De Steeg voor onze koffiepost.

Afhankelijk van het weer is dit tevens fruitpost. Na de koffiepost gaan we naar kasteel Middachten en lopen hier voorlangs en gaan langs een paar boerderijen terug naar de Middachterallee. We lopen weer naar Ellecom en gaan na het viaduct rechtsaf richting Doesburg. Na een tijdje verlaten wij de ventweg en gaan linksaf de polder in. Deze blijven volgen tot de Doesburgsedijk. Dan zijn wij weer in Dieren aangekomen en passeren wij het Carolinapark en verschillende straten in het oude gedeelte van Dieren en de Gazelle fietsenfabriek en gaan naar de finish.

Scheidingslijn
    pijlomhoog
Boven­zijde pagina
Verslagen en foto's
pijlomlaag
   

 

Deze pagina is bijgewerkt op 09-01-2023 om 09:33 uur