koptekst
pijlvorig Vorige tocht De parcours­bouwer is
Martie Dolman
Volgende tocht pijlvolgend
Scheidingslijn

Startlocatie:

Zalencentrum de Pineta, Elspeterweg 6, 8071 PA Nunspeet. (Gelderland)

Afstand(en):

Circa 20 km en 40 km.

Starttijd:

20 km ⇒ 9:00 tot 10:00 uur.
40 km ⇒ 9:00 uur.

Bereikbaar per trein:

NS Station, perron af en LA. Links aanhouden, spoor over en Rechts oversteken.

Bereikbaar per auto:

Neem op de A28 afslag Nunspeet, ga richting Nunspeet en bij de rotondee Rechts de parkeerplaats op.

Parkeren:

Parkeerplaats tegenover Pinata.

Inschrijf­kosten: (incl. soep-koffie-fruit-bon)

€ 5,50 of € 4,50 (KWBN pas) of € 3,00 (WS78 lid).
Inschrijven kan vanaf 8:00 uur op de startlocatie.

WS78 rustposten: (gebruik hier de bonnen)

Soeppost op 12,370 km, 20 km.
Soeppost op 12,370 km, 40 km.
Koffie/theepost op 12,370,  20 km.
Koffie/theepost op 32,350,  40 km.
Fruitpost op niet aanwezig.

Horeca rustposten:

20 km ⇒ op 10,900 km.
40 km ⇒ op 23,795 km.

Sluiting:

20 km ⇒ om uiterlijk 16:30 uur.
40 km ⇒ om uiterlijk 17:30 uur.

De echte afstanden van dit parcours zijn 19,215 km en 39,195 km.

Preview:

Kijk op deze website voor een aantal foto's van deze tocht.

Informatiefolder:

Hier is de uitgebreide Informatie van deze tocht te lezen.

Scheidingslijn

Deze tocht is uit nood geboren omdat er dit seizoen 2 tochten wat onverwacht niet door zijn gegaan. Daarom moesten we op zoek naar 2 nieuwe tochten. Als medewerker van de parkoerscommissie (Martie Dolman) heb ik het idee gehad om een oude route aan te passen zodat er een nieuwe route ontstaat. Het is alweer 14 jaar geleden dat wij voor het laatst zijn gestart in Nunspeet, dit is de 6e tocht vanuit Nunspeet.

Nunspeet is een enkdorp dat is ontstaan op de grens van het bos en water (Zuiderzee). Het onderste deel van de toren van de dorpskerk dateert uit het begin van de zestiende eeuw. Buiten deze kerktoren en enkele boerderijen in het buitengebied, waarvan sommige uit de 18e eeuw stammen, is het dorp in haar huidige vorm ontstaan vanaf de 19e eeuw. De bevolking van Nunspeet was arm en bestond oorspronkelijk uit kleine boeren, dagloners en eekschillers die veelal in plaggenhutten leefden. Lange tijd werd het dorp Nunspeet bedreigd door oprukkende stuifzanden. Tot in het begin van de 20e eeuw worden grote delen heide- en stuifzand bebost.

heidevelden

We gaan dan het gemeentebos van Nunspeet in. Na een paar heuvels gaan we opnieuw richting Nunspeterweg, er is aan de andere kant van de weg een rustgelegenheid voor de 20 km bij Hotel Malle Babbe.Daarna krijgen we nog een paar bospaden en we komen op onze soep/koffiepost aan in Vierhouten, de 20 km gaat terug, en de 40 km vervolgt de weg via de Ganzeakker richting de paasheuvel, we gaan de Elspeetsche Heide op.

De Elspeetsche Heide is een natuurgebied van 768 hectare ten noorden van Elspeet in de Gelderse gemeente Nunspeet. Samen met de wat kleinere Westeindsche Heide maakt dit aaneengesloten heidegebied deel uit van het Natura 2000-gebied de Veluwe. Oorspronkelijk was dit een bosgebied. Na het kappen van de bomen gebruikten de boeren van Elspeet en omgeving het gebied eeuwenlang voor de schapen­houderij. Door deze begrazing ontstond een uitgestrekt heideveld dat tot de Tweede Wereldoorlog dienstdeed voor de mestproductie. Al in de eerste helft van de twintigste eeuw verminderde de vraag naar mest en werden heidegebieden weer bebost.

Schapenkooi Schapenkooi

Na even een slingerend pad gewandeld te hebben gaan we de Vodseberg op, een fietspaadje tussendoor en we gaan weer de onverharde paden opzoeken. Dit is een vrij lang stuk mul zand en aan het einde steken we een verkeersweg over. Daarna gaan we weer in de richting van het bos.

De oudst bekende beschrijving van de Stakenberg dateert uit 1730. Op de Stakenbergerheide bevinden zich enkele interessante vindplaatsen, waaronder grafheuvels en oude karrewegen.

In het centrum van Elspeet bevindt zich de grote rust bij restaurant 't Edelhert. Na de rust vervolgen we onze route via een open vlakte en een stukje bos.

Elspeet is een dorp in de gemeente Nunspeet op de Veluwe, in de provincie Gelderland. Het dorp heeft, inclusief het buitengebied 4398 inwoners (2012). Het dorp staat bekend als zeer kerkelijk.

Dan steken we de Vierhouterweg over, even een fietspad volgen en we gaan weer het bos in, even maar en we gaan weer de hei op, later komen we bij een doorsnee grafheuvel. We volgen de hei nog een tijdje, dan steken we het fietspaadje over en zien daar de Vodseberg, die wij op de heenweg mochten beklimmen. Nu gaan wij onderlangs, komen op een fietspad uit en gaan via het centrum van Vierhouten naar de koffie/theepost. Omdat er op het laatste stuk veel bos in de route zit is er geen fruitpost. U krijgt daarom het fruit op de koffie/theepost.

Vierhouten is een dorp in de gemeente Nunspeet, in de provincie Gelderland. Het is gelegen op de veluwe tussen Elpeet, Nunspeet en Vaassen. Vierhouten werd vroeger Vierholten genoemd. De naam zou verwijzen naar de vier bossen die rondom het dorp liggen. Dit zijn het Vierhouterbos, het Vreebos, het Elspeterbos en het Gortelsebos. Door zijn ligging in het bos en aan de heide is Vierhouten een druk bezocht recreatiegebied, met veel campings en hotels. De Paasheuvel is een bekend kampeer- en recreatieterrein, dat in de jaren vijftig grote bekendheid genoot door de Arbeiders Jeugd Centrale (AJC) , de jeugdorganisatie van de SDAP en de PvdA.

Vanuit de koffie/theepost gaan we samen met de 20 km via de Ossenkolkweg het bos weer in. We komen langs het rode heksmeer en krijgen daarna veel brede en smalle bospaden. Later steken we de snelweg A28 over en we gaan na het viaduct links, langs de snelweg, en gaan dan het kabouterbos in. Aan het einde van het kabouterbos onder de tunnel door en links af weg oversteken en we zijn bij de finish. Voor de laatste wandelaars zal door het vroege donker worden het laatste stuk van de route worden aangepast.

Wilde zwijnen bij Nunspeet

Wilde zwijnen bij Nunspeet

 

Scheidingslijn
pijlvorig Vorige tocht pijlomhoog
Boven­zijde pagina
Verslagen en foto's
pijlomlaag
Volgende tocht pijlvolgend

 

Deze pagina is bijgewerkt op 11-10-2019 om 10:49 uur