koptekst
pijlvorig Vorige tocht De parcours­bouwer is
Hermien van de Heuvel
Volgende tocht pijlvolgend
Scheidingslijn

Startlocatie:

Voetbalvereniging Sparta, Nachtegaalsteeg 1, 3862 WJ Nijkerk. (Gelderland)

Afstand(en):

Circa 20 km, 40 km en 60 km.

Starttijd:

20 km ⇒ 9:00 tot 10:00 uur.
40 km ⇒ 9:00 uur.
Let op; er kan niet eerder gestart worden.
60 km ⇒ 7:00 uur.

Bereikbaar per trein:

NS station Nijkerk, daarna gepijld naar startlocatie (150 m).

Bereikbaar per auto:

A28 (snelweg tussen Utrecht en Zwolle), afrit 9 Nijkerk (N301) Berencamperweg; RA op rotonde Veltkamp; LA op rotonde Het Hazeveld tot einde weg; LA Wällerstraat, spoor over en LA Nachtegaalsteeg tot Voetbalvereniging Sparta Nijkerk.

Parkeren:

Verschillende parkeerterreinen bij de startlocatie en in de nabijgelegen woonwijk.

Inschrijf­kosten: (incl. soep-, koffie- en fruitbon)

€ 5,50 of € 4,50 (KWBN pas) of € 3,00 (WS78 lid).
Inschrijven kan vanaf 6:50 uur (voor 60 km) of 8:00 uur (overige afstanden) op de startlocatie.

WS78 rustposten: (gebruik hier de bonnen)

20 km ⇒ soeppost met tevens koffie/theepost op 8,380 km en fruitpost op 14,715 km.
40 km ⇒ soeppost op 8,380 km, koffie/theepost op 28,695 km en fruitpost op 35,030 km.
60 km ⇒ 1ekoffiepost op 7,800 km, soeppost op 28,460 km, koffie/theepost op 48,775 km en fruitpost op 55,110 km.

Horeca rustposten:

20 km ⇒ geen.
40 km ⇒ op 18,370 km.
60 km ⇒ op 20,080 en 38,450 km.

Sluiting:

20 km en 40 km ⇒ om uiterlijk 17:30 uur.
60 km ⇒ om uiterlijk 19:00 uur.

De echte afstanden van deze route zijn 19,910 km, 40,225 km en 60,305 km.

Preview:

Is gemaakt door Ineke. Klik hier voor het overzicht.

Informatiefolder:

Hier is de uitgebreide Informatie van deze tocht te lezen.

Scheidingslijn

Nijkerk
Nijkerk is een gemeente in de provincie Gelderland, regio Gelderse Vallei. De gemeente bestaat uit de kernen Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken, alsmede de buurtschappen Holkerveen, Driedorp en Appel. Waarschijnlijk is er al in de 13e eeuw sprake geweest van een kerk of kapel in Nijkerk op de plek van de huidige Grote Kerk. De kerk die toen Nije Kerck werd genoemd is de herkomst van de naam Nijkerk. De plaatsnaam werd voor het eerst genoemd in 1313, op de lijst van bezittingen van Herbertus, heer van Putten. Vanouds zijn veeteelt en hooibouw belangrijke bronnen van inkomsten.

De eerste 20 km van de 60 gaat in de richting van De Hoef, Driedorp en Slichtenhorst. We gaan over de landgoederen De Neude en Ehrental.

Driedorp
Driedorp is een buurtschap in de gemeente Nijkerk in de provincie Gelderland. Het ligt 4 km ten zuidoosten van Nijkerk. Het bestaat uit een aantal huizen en een benzinestation annex fietsenmaker. Sinds 1867 is er een eenvoudig kerkgebouw.

Tuinen de Neude (Slichtenhorsterweg 30)
De tuinen van De Neude liggen rondom het landhuis dat uit 1927 stamt. Het is ontworpen door Prof Slothouwer.

Hoeve Ehrental (Slichtenhorsterweg 69)
Deze hoeve dateert uit de 17e eeuw en is gelegen in een mooie, houtrijke omgeving.

Bossen

Na landgoed De Neude gaan we over de Slichtenhorsterweg. Daar is er een koffierust voor de 60 km-wandelaars. Daarna een landweg en we gaan bij nr 21 De Doelen door, particulier bos, dit hoorde bij landgoed Ehrental. We gaan over landgoed Ehrental via de Bunt en lopen in de richting van de Slichtenhorsterweg en vervolgens over zand, grind en andere onverharde paden en wegen. We kruisen de Barneveldseweg en gaan naar het terrein van Oldenaller.

Via de Deuverdenseweg, de Kruishaarseweg ook alweer een landweg, zoals er hier velen zijn. Vervolgens heb ik straten als Achterridderweg, Nieuwe Beekpad en Donkere Steeg voorbij zien komen. Via de Bloemendaalseweg komen we weer aan bij Sportcomplex De Ebbenhorst dat voor de 60 een 1e grote Horecarust is en voor wandelaars die 20 en 40 km lopen een startlocatie is. We gaan een klein stukje door Nijkerk en lopen in noordelijke riching via de Snijdersteeg, de Schremmersteeg en in oostelijke richting over de Diemenseweg.

We gaan naar Links en lopen over Oldenaller. Een mooi landgoed gelegen tussen de weilanden.

Kasteel Oldenaller
Kasteel Oldenaller is een landgoed, landhuis en voormalig kasteel gelegen tussen Nijkerk en Putten. Het dateert van voor 1494. Het gebied rond Oldenaller was in de middeleeuwen in het bezit van de familie Van Aller. Het huis zou een ontwerp zijn van Jacob van Campen. Het werd vormgegeven in een classicistische stijl. In 1848 werd Oldenaller gemoderniseerd en er kwam een tuinontwerp voor een Engelse tuin. Hij ontwierp ook een vierkante toren die hij alsnog aan het gebouw toevoegde. De voorgevel op het noordoosten werd symmetrisch vormgegeven. In 1972 werd Oldenaller gekocht door Natuurmonumenten die het in 1975 restaureerden en deels in oude staat terugbrachten. Ook andere delen van het complex zoals de tuinaanleg, een tweetal bruggen, een tweetal bouwhuizen, een tweetal boerderijcomplexen, een dienstwoning met duiventil en hekpijlers zijn als rijksmonument erkend.

Oorlogsmonument Oorlogsmonument

Daarna lopen we langs een monument dat verwijst naar de 2e WO. Via de Withagersteeg gaan we in de richting van onze soeppost bij de Zoete Inval. Na de Zoete Inval krijgen we een bosrijk stukje. We steken de Broekmolenweg over, belopen een bospad dat later een brede zandweg wordt. Bij de paardenbak gaan we scherp Links af naar de Hogesteeg en LA Goorsteeg. Daarna zien we verschillende bospaden en klompenpaden. We gaan door Gerven.

Gerven
Tussen verschillende boerderijen en buurtschappen van het gebied tussen Nijkerk, Putten en Voorthuizen lag vanaf de middeleeuwen een dicht netwerk van karrensporen op de Appelse Heide, ook wel buurtwegen of stegen genoemd.

Daarna gaan we door Huinen.

Huinen
Huinen is een agrarisch gebied in de gemeente Putten. Het ligt op een plaats waar veel archeologische vondsten werden gedaan. In Huinerveld werd een grafveld uit de 8e of 9e eeuw ontdekt. Huinen is ook veel ouder dan de eerste vermelding in het archiefmateriaal 1313 Hunen.

Vervolgens gaan we (40 en 60 km) naar de grote rust bij Rood-Wit. Na deze welverdiende rust lopen wij weer in de richting van en door de bossen. Daarna gaan we over de Poolseweg, de Veenhuizerweg en diverse andere wegen die voornamelijk onverhard zijn. We kruisen de Voorthuizerstraat en gaan in zuidelijke richting over bospaden, zandwegen en andere onverharde paden. We passeren landgoed Gerven en boerderij Groot Gerven. Daarna gaan we door hekjes en over het Huinerklompenpad. Via zandweg Hogesteeg, en de Groot Hellerweg gaan we naar de koffiepost bij de Zoete Inval.

Na deze rust vervolgen wij onze route gaan weer door een bos, bewandelen een stukje van het Oldenaller klompenpad en gaan dan in zuidelijke richting over de Groot Hellerweg. We gaan in de richting van de Beulenkampersteeg over de Ridderwal en door bossen en naar de fruitpost. Daarna vervolgen we de route over een klompenpad, langs een vijvertje. We zien een mooi bospad, gaan door een hek over een grindweg naar de Donkeresteeg. Nu zijn we er dan toch bijna. Na een mooie afwisselende tocht door een prachtig gebied gaan we naar de finish bij Sportcomplex De Ebbenhorst.

Panorama in de buurt van Nijkerk.

 

Scheidingslijn
pijlvorig Vorige tocht pijlomhoog
Boven­zijde pagina
Verslagen en foto's
pijlomlaag
Volgende tocht pijlvolgend

 

Deze pagina is bijgewerkt op 11-10-2019 om 10:49 uur