koptekst
pijlvorig Vorige tocht De parcours­bouwer is
Hans Lubbers
Volgende tocht pijlvolgend
Scheidingslijn

Startlocatie:

't Veerhuis, Nijemonde 4, 3434 AZ Nieuwegein. (Utrecht)

Afstand(en):

Circa 40 km.

Starttijd:

40 km ⇒ 9:00 uur.

Bereikbaar per trein en tram:

NS station Utrecht CS. Sneltram lijn 60 naar eindhalte Nieuwegein-Zuid. Volg de hoofdweg nog een stukje verder totdat aan linkerkant de startlocatie ligt.

Bereikbaar per auto:

A27 afslag 10 - Nieuwegein-zuid.
Uit het zuiden: RD naar Lek-boulevard.
Uit het noorden: LA bij rotonde, onder snelweg door, RA naar Lek-boulevard.
Vanaf hier wordt de route met borden aangegeven.

Parkeren:

Bij de startlocatie is een goede parkeergelegenheid.
Indien deze vol is, kan de auto in de wijk neergezet worden.

Inschrijf­kosten: (incl. soep-koffie-fruit-bon)

€ 6,00 of € 5,00 (KWBN pas) of € 3,50 (WS78 lid).
Inschrijven kan vanaf 8:00 uur op de startlocatie.
N.B. Prijzen zijn incl. een verhoging van € 0,50 voor de overtocht met een veer.

WS78 rustposten: (gebruik hier de bonnen)

Soeppost op 11,5 km.
Koffie/theepost op 31 km.
Fruitpost op 35,5 km.

Horeca rustpost:

40 km ⇒ op 21,5 km

Sluiting:

40 km ⇒ om uiterlijk 17:30 uur.

De echte afstand van dit parcours is bijna 40 km (kan tot op het laatste moment iets wijzigen).

Scheidingslijn

Informatiefolder van deze wandeltocht Klik hier.

Preview van deze tocht gemaakt door Ineke. Klik hier voor het overzicht.

Vandaag nemen wij u mee naar een tijd, die reeds lang vervlogen is, de vroege middeleeuwen. Een tijd met voortdurende oorlogen en conflicten tussen de Bisschoppen van Utrecht en de Graven van Holland. Om het eigen land te kunnen verdedigen, verkregen de grensdorpen stadsrechten en werden deze steden van muren en grachten voorzien. Tevens werden vele nieuwe kastelen gebouwd, die als steunpunten konden dienen. Zodoende verschenen er grenssteden zoals Geyne, IJsselstein, Montfoort, Oudewater, Hagestein en Vianen.

Wij beschrijven het jaar 1345, daarin raakte de Hollandse graaf Willem IV betrokken in een oorlog met de stad Utrecht. IJsselstein was voor hem - hij was tenslotte de leenheer - een belangrijke vooruitgeschoven post in deze strijd. Daarmee kreeg IJsselstein te maken met oorlogshandelingen, onder meer een veldtocht richting Jutphaas. In 1349 leidde dit tot een beleg van IJsselstein door de Utrechters, maar de stad werd niet veroverd. De strijd tussen Holland en het Sticht woedde voort. Kastelen langs de Vaartse Rijn kregen met oorlogsgeweld te maken. Pas toen beide territoria in handen kwamen van de BourgondiŽrs, werd de strijdbijl begraven.

Vanaf de start gaan we direct naar de Lek, waar we een goed uitzicht op de stad Vianen hebben. Deze stad zullen we in een later stadium nog bezoeken. Wij gaan echter meteen naar het dorp Vreeswijk en zullen daar het voormalige Stad aan het Gein bekijken.

Geyne kreeg stadsrechten in 1295 van de Utrechtse bisschop. Daarop werd om de plaats een gracht gegraven, maar een ommuurde stad bleef hoogstwaarschijnlijk uit. Na het graven van de Doorslag in 1295 verlandde de Geine; een restant bevindt zich nog in het huidige park Oudegein. In 1333 werd de plaats door de Hollanders verwoest, toen de graaf van Holland het Sticht wilde veroveren. De functie van voorhaven voor de stad Utrecht werd vervolgens overgenomen door de plaats Vreeswijk. Geyne kwam niet meer tot bloei en in 15e eeuw kwam het hier opnieuw tot verwoestingen en de plaats werd grotendeels verlaten.

Vreeswijk

De geschiedenis van Vreeswijk gaat terug tot in de 10e eeuw als Friezenwijk. In 1373 begon de bouw van een houten sluis in de Vaartsche Rijn, op de plaats waar vandaag de dag zich nog steeds de Oude Sluis bevindt. De sluis werd gebouwd om Utrecht, dat zijn verbinding met de Rijn was kwijtgeraakt, opnieuw te verbinden. Om het sluisje militaire bescherming te bieden werd een vestingwerk gebouwd, het blokhuis Gildenborgh. Hieruit ontwikkelde zich in de loop der eeuwen Vreeswijk.
In 1881 werd besloten tot de aanleg van het Merwedekanaal. Dit kanaal maakte van Vreeswijk een belangrijke scheepvaartplaats. Tot op de dag van vandaag wordt de haven van Vreeswijk gebruikt, hoewel door de aanleg van het Amsterdam-Rijnkanaal het merendeel van het scheepvaartverkeer zich over deze laatste route begeeft.

Uiteraard lopen wij langs en over enkele sluizen, waaronder de Prinses Beatrixsluizen en bezoeken we de Plofsluis aan het Amsterdam Rijnkanaal.

De plofsluis diende om bij oorlogsdreiging snel het Amsterdam-Rijnkanaal af te dammen om te voorkomen dat het water uit de omliggende gebieden bij inundatie via het kanaal zou wegstromen.

Na de plofsluis bezoeken we een ander oud dorp, Jutphaas. Het dorp is ontstaan rond het Kerkveld aan de Nedereindseweg. In Jutphaas bevindt zich het Kasteel Rijnhuizen.

Vanaf de 17e eeuw ontstond er lintbebouwing langs de toenmalige Vaartsche Rijn (Herenstraat). De gemeente Jutphaas ontstond in 1812. In 1820 werd bij Jutphaas als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie het Fort Jutphaas gebouwd. Tijdens de Duitse bezetting van 1940-1945 werd het fort door de Duitse marine gebruikt als radiozend- en ontvangststation voor de duikbootoorlog. De geallieerden weten de zender te lokaliseren en bombarderen het fort meerdere malen. Na de oorlog wordt het fort gerepareerd.

Na het fort en het zicht op kasteel Rijnhuizen, lopen we door het dorp Jutphaas, waarbij we zicht krijgen op de kerk en het voormalig gemeentehuis. Daarna gaat de route door enkele parken en naar de Nedereindse Plas, een nieuw recreatiegebied. Na dit recreatiegebied komen we in IJsselstein met een mooie binnenstad.

IJsselstein

Het oude stadhuis van IJsselstein.

Vermoedelijk kreeg IJsselstein in 1310 stadsrechten. Omstreeks 1390 werd het ommuurd. In 1418 werd het verwoest door Utrecht. Na een aanval van jonker Floris van IJsselstein op de stad Utrecht volgde er in 1482 een beleg van IJsselstein door de Utrechters, en in 1511 nog eens. Nadien kwam er in 1511 de eeuwigdurende vrede met Utrecht tot stand. Rond 1850 verdween de ommuring van de stad en in 1888 werd het kasteel grotendeels gesloopt.

Na deze stad is het tijd voor de rust bij de voetbalvereniging V.V.IJ. Na de rust gaan we onder de hoogste toren van Nederland door, de zendmast van Lopik. De toren uit 1961 is 372 meter hoog. Hierna zoeken we de rivier de Hollandse IJssel op en steken een echte grensrivier over - de Lek - om het Hollandse deel van de grenssteden te ontdekken.

De Hollandse IJssel ontspringt bij de Doorslag midden in Nieuwegein. Hier splitst de Kromme IJssel zich af naar het zuidoosten, terwijl de Hollandse IJssel in westelijk richting naar het nabij gelegen IJsselstein stroomt.

We lopen nu naar een oude stad aan Hollandse zijde: Vianen.

In 1336 gaf Willem van Duivenvoorde,de bouwheer van Vianen stadsrechten. Willem legde Vianen aan als vestingstad. De stad heeft verscheidene verdedigingswerken zoals de stadsmuren en de Lekpoort. Deze verdedigingswerken konden gebruikt worden om de bisschop van Utrecht onder druk te zetten, waardoor Vianen een concurrentiepositie kreeg ten opzichte van Utrecht. De stad ligt op een strategisch belangrijke ligging aan de Lek. Later lag de stad in de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Ook nu bekijken wij deze mooie stad, waarbij nog veel bewaard is gebleven. Hierbij lopen wij langs de Grote kerk, waarbij nog een standbeeld staat van Brederode.

Hendrik van Brederode speelde een rol in de 80 jarige oorlog, waarbij hij in 1566 het eerste smeekschrift van de edelen overhandigde aan Margaretha van Parma.

Verder zijn een stuk stadsmuur, het stadhuis en de Lekpoort nog leuke bezienswaardigheden van deze stad, die we aandoen. Door een poort lopen we naar een pont, waar we nog een keer terug kunnen kijken en afscheid nemen van deze 'oud' Hollandse stad. Na de oversteek van de Lek komen terug in het Utrechtse en zijn snel terug op de startlocatie.

Scheidingslijn
pijlvorig Vorige tocht pijlomhoog
Boven­zijde pagina
Verslagen en foto's
pijlomlaag
Volgende tocht pijlvolgend

 

Deze pagina is bijgewerkt op 11-10-2019 om 10:49 uur