koptekst
pijlvorig Vorige tocht De parcours­bouwer is
Hans Thoonen
Volgende tocht pijlvolgend
Scheidingslijn

Startlocatie:

't Vertrek, Stationsweg 12, 5831 CR Boxmeer. (Noord-Brabant)

Afstand(en):

Circa 20 km en 40 km.

Starttijd:

20 km ⇒ 9:00 tot 10:00 uur.
40 km ⇒ 9:00 uur.

Bereikbaar per trein:

NS station Boxmeer, LA Stationsweg (100 m)

Bereikbaar per auto:

Vanuit de richting Nijmegen A73, vervolgens afslag 6 Boxmeer. Onderaan afrit LA en weg volgen en na spoorlijn RA.
Vanuit de richting Venlo A73, vervolgens afslag 6 Boxmeer. Onderaan afrit RA en weg volgen na spoorlijn RA.
Vanaf begin bebouwde kom wordt de route naar de start met WS78 borden aangegeven.

Inschrijf­kosten: (incl. soep-koffie-fruit-bon)

€ 5,50 of € 4,50 (KWBN pas) of € 3,00 (WS78 lid).
Inschrijven kan vanaf 8:00 uur op de startlocatie.

WS78 rustposten: (gebruik hier de bonnen)

Soeppost op 9,6 km (alle afstanden).
Koffie/theepost op 9,6 km (korte afstand) of 28,9 km.
Fruitpost op 14,9 km (korte afstand) of 34,2 km.

Horeca rustposten:

40 km ⇒ op 17,1 km.

Sluiting:

20 km ⇒ om uiterlijk 16:30 uur.
40 km ⇒ om uiterlijk 17:30 uur.

De echte afstanden van dit parcours zijn 20,2 km en 39,3 km (kunnen tot op het laatste moment iets wijzigen).

Preview:

Is gemaakt door Ineke. Klik hier voor het overzicht.

Scheidingslijn

Boxmeer is een dorp wat ligt aan de Maas en bestaat uit 11 kerkdorpen. De kern van de gemeente vormt vanouds de vrije Heerlijkheid Boxmeer. Dat bleef het ook toen het omliggende Land van Cuijk in Staatse handen viel. Boxmeer werd een enclave waar de katholieke godsdienst vrij uitgeoefend mocht worden. Het eigendom van Boxmeer ging over op de heren van den Bergh, nog later op die van Hohenzollern-Sigmaringen. Pas in 1797 (Bataafse Republiek) werd Boxmeer gevoegd bij wat nu Noord-Brabant heet. Daarbij werd het dorp Sint Anthonis van Boxmeer losgemaakt: de nieuwe gemeente moest klein beginnen.

We verlaten het bedrijventerrein via het natuurgebied Schraalzand waar we later de A73 oversteken richting de Radioplassen in Stevensbeek.

De Radioplassen danken hun naam aan het feit dat er in 1919 op deze plaats een radio-ontvangststation stond. Door technische vooruitgang werd deze telegrafie al snel achterhaald en in 1924 zijn alle radiomasten weer afgebroken. Alleen de namen Radioplassen en Radioweg zijn een herinnering aan deze tijd. Het gebied is in handen van de gemeente Sint Anthonis. De Radioplassen zijn ontstaan door zand/grindafgraving in kader van o.a. de aanleg van de A77. Voorheen bestond het gebied uit bos en een deel akkerland.

Na het verlaten van de soeppost gaan we via een smal zandpad richting Overloon. We passeren eerst nog het bosgebied de Hondsbergen en gaan richting het Zoo Parc in Overloon. We naderen nu het dorp Overloon waar de grote rust is. Deze rust is naast het Oorlogsmuseum.

Het Oorlogsmuseum Overloon (tot 2013 Liberty Park) is een Nederlands historisch en educatief museum in de plaats Overloon dat zich vooral richt op de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Het is in Nederland het grootste in zijn soort en bestaat uit een bosachtig park waarin twee voormalige musea, het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum en het Marshallmuseum (10.000 mē), gehuisvest zijn. Het werd opgericht op basis van de resten van de Slag om Overloon, zoals tanks en kanonnen.

Na de rust vervolgen we onze weg richting de Overloonse bossen en duinen alwaar we de jeneverstruiken passeren. Dit is een schitterend natuurgebied. In dit gebied staat ook een ijzeren uitkijktoren welke gemaakt is van staal en 25 meter hoog is. Deze toren weegt 20.000 kg. Op dit moment is de toren gesloten in verband met roestvorming in het onderste gedeelte van de toren. We gaan verder via bospaden en zandwegen richting het natuurgebied de Makken.

Makken is de naam van een natuurgebied dat gelegen is ten zuiden van het dorp Vierlingsbeek. Het gebied is genoemd naar het voormalige Kasteel Het Makken en het is in bezit van Staatsbosbeheer. In 1990 besloeg het natuurgebied nog 33 hectare, maar tegenwoordig is dit uitgebreid tot 111 ha. Het omvat afwisselende loofbossen, met veel eiken en ook weilanden. De Makken is gelegen in het dal van de Molenbeek en de Oeffeltse Raam. Kenmerkend voor het gebied zijn de steilranden. Er is een rijke flora met onder meer bosanemoon en dotterbloem.

We verlaten het natuurgebied de Makken en gaan naar onze koffiepost. Na de rust gaan we het viaduct van de A73 over richting Sambeek alwaar we de fruitpost hebben. Wanneer we het dorpje Sambeek verlaten komen we langs de oude linde van Sambeek.

De Linde van Sambeek is een zeer oude, omvangrijke Hollandse linde (Tilia x europaea) die staat langs de doorgaande weg in het zuiden van dorp Sambeek. Hoewel de boom door sommigen ouder wordt geschat, ligt de leeftijd waarschijnlijk tussen de 350 en 500 jaar en een stamomtrek van 7,97 meter (in 2004).

We vervolgen onze weg nog een klein stukje via het bekende Maasheggenlandschap. Op 25 juli 2018 heeft Unesco de biosfeerstatus verleend aan het Nederlandse gebied de Maasheggen. Het is een speciale erkenning voor dit eeuwenoude cultuurlandschap in de noordelijke Maasvallei. Karakteristiek voor de Maasheggen is de verdeling van het landschap in een groot aantal kleine landbouwpercelen dat van elkaar is gescheiden door meidoornheggen. We verlaten net Maasheggengebied en gaan via het dorp Boxmeer naar de finish bij het Vertrek.

Scheidingslijn
pijlvorig Vorige tocht pijlomhoog
Boven­zijde pagina
Verslagen en foto's
pijlomlaag
Volgende tocht pijlvolgend

 

Deze pagina is bijgewerkt op 11-10-2019 om 10:49 uur