koptekst
pijlvorig Vorige tocht De parcours­bouwer is
Ephrem Jacobs
Volgende tocht pijlvolgend
Scheidingslijn

Startlocatie:

Verenigingsgebouw "Het Brandpunt", Oude Utrechtseweg 4a, 3742 KN Baarn. (Utrecht)

Afstand(en):

Circa 20 km en 40 km.

Starttijd:

20 km ⇒ 9:00 tot 10:00 uur.
40 km ⇒ 9:00 uur.

Bereikbaar per trein:

NS station Baarn, RD Stationsplein, RD Amalialaan (400 m).

Bereikbaar per auto:

A1 bij knooppunt Eemnes afslag Baarn-noord (N221), op rotonde RD naar Soest (N221), na bebouwde kom bij verkeerslichten LA naar Baarn (Lt. Gen. van Heutszlaan).

Parkeren:

In de straten in de buurt van de startlocatie of op het parkeerterrein bij Eethuys De Generaal (is vlakbij het station).
Let op: het centrum heeft een 'blauwe zone' van max 1 of 2 uur.

Inschrijf­kosten: (incl. soep-koffie-fruit-bon)

€ 5,50 of € 4,50 (KWBN pas) of € 3,00 (WS78 lid).
Inschrijven kan vanaf 8:00 uur op de startlocatie.

WS78 rustposten: (gebruik hier de bonnen)

Soeppost op 9,0 km (alle afstanden).
Koffie/theepost op 9,0 km (korte afstand) of 28,5 km.
Fruitpost op 17,0 km (korte afstand) of 36,5 km.

Horeca rustposten:

20 km ⇒ op 6,5 km.
40 km ⇒ op 20,0 km.

Totale afstanden:

20 km ⇒ is 21,0 km
40 km ⇒ is 40,5 km
De afstanden kunnen tot op het laatste moment alsnog iets wijzigen.

Sluiting:

20 km ⇒ om uiterlijk 16:30 uur.
40 km ⇒ om uiterlijk 17:30 uur.

Preview:

Is gemaakt. Klik hier voor een serie mooie foto's.

Informatiefolder:

De uitgebreide informatie kunt u hier lezen.

Flyer Baarn

Klik hier voor de flyer van de wandeltocht vanuit Baarn

Scheidingslijn

Vandaag lopen we door parken, bossen en heide­gebieden. Naast de afwisselende natuur zien we door het vele groen riante huizen, buiten­plaatsen en paleizen. Het overgrote deel van het parcours gaat over onverharde paden en lanen in de omgeving van Lage Vuursche.

De_Stulp

De route gaat door heide­gebied De Stulp.

Vanuit de start gaan we naar het Baarnsche Bos. Door dit wandelpark lopen we over beuken­lanen en langs een grote vijver met de naam Grote Kom. In het Paardenbos zien we achter een lange afrastering de tuin van Paleis Soestdijk. Na een overstap­hekje komen we in de naamgever van deze tocht, het natuurgebied De Stulp.

De Stulp is een natuurgebied van 120 hectare in boswachterij De Vuursche. Het heuvelachtige terrein is onderdeel van boswachterij de Vuursche en wordt beheerd door Staats­bosbeheer. De Stulp wordt in de 14e eeuw reeds genoemd. Al in de eeuw daarvoor werd het aanwezige hoogveen gebruikt voor turfwinning. De oorspronkelijke heidevelden leenden zich goed voor de jacht. Op de heide­gebieden graasden schapen die de heide in stand hielden. Staatsbosbeheer heeft vanaf de tachtiger jaren in de twintigste eeuw de zandverstuiving tot staan gebracht. Door houtkap en begrazing door Charolais­koeien ontstond een open heidegebied. Via doorsteken met overstap­hekjes is de begraasde vlakte toegankelijk.

Bij de Kuil van Drakensteyn ligt een horecarust voor de korte afstand. Over een smal en kronkelig pad door varens lopen we langs het Pluismeer. Na een pad over een dijkje door het vroegere turfwinnings­gebied Nonnenland komen we bij de soeppost.

De deelnemers aan de lange afstand lopen langs Lage Vuursche in de richting van Hilversum. We komen door natuurgebied De Zuid, het Smithuyserbos en het Cronebos. De route gaat af en toe over een heuveltje of door een dalletje en komt langs enkele vennetjes. Bij het Hilversums Wasmeer zijn we terug in De Zuid. Van dichtbij horen we het verkeer op de A27. Na de nodige brede en smalle bospaden lopen we dwars door een zandkuil dit gebied uit.

Kuil_Bosberg

Door een kuil bij de Bosberg.

De Zuid, een deel van het Goois Natuur­reservaat, was in het begin van de eeuw nog een geheel open heide. Het gebied bestaat uit een aantal deelgebiedjes met veelzeggende namen als Bosberg, Hengstenberg, Dassenbos en Erfgooiersbos. Het Dassenbos wordt (weer) af en toe door dassen bezocht. Het bos is helemaal aangeplant. Het bos moest veel hout produceren om aan de grote vraag van de Limburgse kolenmijnen te voldoen. Het hout werd gebruikt om de mijngangen te stutten. Nu wordt het bos gedeeltelijk en in een rustig tempo omgevormd tot natuurbos. De runderen die het gebied begrazen helpen bij die omvorming. Er leven reeŽn, vossen en veel vogels. De verbinding met de natuur­gebieden van de Utrechtse Heuvelrug geeft een meerwaarde aan het gebied.

Vanuit de horecarust in De Paddestoel lopen we door bossen en langs landbouw­velden naar het zuiden. Over de paden langs de achterkant van landgoed Eyckenstein en van buitenplaats Roverestein gaan we door een bosgebied naar een laag en van oudsher nat gebied. Daar komen we op het landgoed Vijverhof. Vijverhof2 Op landgoed Vijverhof. Net als eerder vandaag is de menselijke hand in deze natuur duidelijk te zien. Langs een oude poort verlaten we dit landgoed. Tussen landgoed Venwoude en het drassige Nonnenland lopen we terug naar de grote schuur met de WS78 rustpost.

Samen met de korte afstand lopen we verder langs het hek van kasteel Drakensteyn. Even later zien we door een hek Klein Drakenstein. Smalle en brede bospaden wisselen elkaar af. Een diepe kuil steken we dwars over. Na het oversteken van een drukke weg komen we in Hooge Vuursche. Kruisvijver Kruisvijver in Hooge Vuursche. We lopen langs de Kruisvijver. Deze kruisvormige vijver lag vroeger in de zichtlijn van het eerste kasteel de Hoge Vuursche, dat lang geleden is afgebroken. Aan de overkant van de spoorlijn komen we op het terrein van Kasteel Groeneveld.

Kasteel Groeneveld in Baarn is geen kasteel, maar een buitenplaats die lange tijd gebruikt is door rijke Amsterdammers om 's zomers de stad te ontvluchten. Het park van Groeneveld is slechts 300 meter breed maar wel drie kilometer lang. Met de opkomst van de Engelse landschapsstijl werd het park omgevormd met een sterke afwisseling van gesloten delen en dan opeens een weids uitzicht.

Met een verrassende route bij Hoeve Ravenstein komen we langs de fruitpost. Nog even kijken in de boerderij­winkel of gebruik maken van de horecarust kan hier ook. Met een kleine omweg door het laatste bosgebied van vandaag lopen we terug naar Baarn. Door een chique woonwijk en langs het spoor komen we terug op de startlocatie.

Scheidingslijn
pijlvorig Vorige tocht pijlomhoog
Boven­zijde pagina
Verslagen en foto's
pijlomlaag
Volgende tocht pijlvolgend

 

Deze pagina is bijgewerkt op 11-10-2019 om 10:49 uur