koptekst
pijlvorig Vorige tocht De parcours­bouwer is
Jan Lijkendijk
Volgende tocht pijlvolgend
Scheidingslijn
Afstanden: Circa 40 km en 20 km.
Starttijden: 40 km om 9:00 uur,
20 km van 9:00 uur tot 10:00 uur.
Sluiting: 20 km om 16:30 uur,
40 km om 17:30 uur.
Startlocatie: Zalencentrum Parkstaete, Parkstraat 3b, 6881 JA Velp (GL)
Rustposten: Klik hier voor het GPX bestand met de start en rustplaatsen.
Bereikbaar per trein: Vanuit het station richting politiebureau, RA naar Hoofdstraat, op Hoofdstraat LA, voorbij flatgebouw RA richting kerktoren. Het Zalencentrum maakt deel uit van een voormalige kerk.
Bereikbaar per auto: Op verkeersplein Velperbroek afslag Velp, RD tot spoorlijn, voor spoorlijn RA en volgende spoorwegovergang oversteken.
Uitsluitend parkeren nabij het spoor. De looproute van het station naar de startlocatie wordt met krijtpijlen aangegeven.
Scheidingslijn
Scheidingslijn

Het wapen van Velp:
Het wapen van Velp, eigenlijk het wapen van Rheden, toont het wapen van de gemeente Rheden, dat verwant is aan het wapen van Bahr. De beschrijving luidt: "In goud een schuinbalk van keel, gebroken met een barensteel van azuur van 3 hangers.

Geschiedenis:
Al in de 14e eeuw bezaten de heren van Bahr het schoutambt Rheden. In het jaar 1573 werden de schoutambten Rheden en Velp samengevoegd tot schoutambt Rheden. Het grondgebied van dit schoutambt komt overeen met het huidige gebied van de gemeente Rheden.
Het wapen van de heren van Bahr komt ook voor in het Wapenboek Gelre, waarmee het behoort tot de oudste wapens die in Nederland bekend zijn. Het wapen werd voorzien van een barensteel. Het wapen werd op 16 maart 1898 bij Koninklijk besluit verleend aan de gemeente. Sinds de jaren 80 van de 20e eeuw is het wapen op de kruising Groenestraat-Schoolweg in de bestrating aangebracht. In 2012 werd het wapen gerenoveerd op verzoek van ondernemers en buurtbewoners. Het wapen van Bahr komt ook terug in het wapen van Angerlo en het wapen van Renkum. De gemeente Rheden voert op haar website een logo.

Scheidingslijn
Bedriegertjes

Bedriegertjes bij kasteel Rosendael.

Voor de vierde keer start een WS78 tocht vanuit Velp. Wij beginnen weer op de vertrouwde startplaats Zalencentrum Parkstaete aan de Parkstraat te Velp. Na een klein stukje door Velp Noord komen we in Rozendaal. Langs de rand van deze gemeente lopen we door een villa wijk. Hierna gaan wij het bos in. Na korte tijd steken wij een drukke weg voorzichtig over. Wij blijven in het bos. Vlak voor de soeppost zien wij rechts kasteel Rosendael, dat bekend is van de Bedriegertjes. De soeppost is nabij het gemeentehuis van Rozendaal.

Na een bekertje soep gaan de deelnemers aan de 40 km het bos weer in. Enige tijd later lopen wij rechts langs de Emmapyramide. Daarna komen wij op een betonnen fietspad, die wij enige tijd volgen. Op de Burgemeester Bloemersweg verlaten wij dit fietspad en gaan via de parkeerplaats Herikhuizen de heide op.

Posbank

Uitzicht in de buurt van de Posbank.

Na een kleine zandvlakte gaan we bij een splitsing linksaf. Deelnemers aan de Kennedymars van Winterswijk naar Arnhem komen op bekend terrein. Over een hoge rug lopen we naar de naamgever van deze tocht. Bij helder weer is de toren van het Duitse plaatsje Elten zichtbaar. We gaan een trapje op en af en komen bij de achterkant van het monument op de Posbank. Achterlangs lopen we in de richting van landgoed Heuven. Over een brug, die dit jaar geplaatst is, komen wij in een acacia bos. Dit type bos is uniek op de Veluwe. Deze bomen zijn geplant om het zand van de Veluwe tegen te houden. Opnieuw gaan wij naar de Posbank. Na het passeren van het monument steken wij de Schietbergseweg over en gaan naar de grote rust in het bezoekerscentrum. Na de grote rust tot bij de Zijpenberg lopen we grotendeels verhard.

Wij gaan nog wat heuveltjes op en af. Onderweg zien wij een gebouw, waar al enkele jaren aan gebouwd wordt. Mogelijk is dat nu klaar. Wij komen langs een unieke Woodz camping bij Buiten­plaats Beek­huizen. Over de verharde weg en de heuvel met de naam 'muur van Aalbers' komen we bij de koffiepost.

Jan Lijkendijk, de parcoursbouwer van deze tocht:
een stukje geschiedenis over hoe ik bij WS78 ben gekomen. Ik was een redelijk fanatieke hardloper. Ik kreeg echter steeds meer blessures. Dus stoppen met hardlopen. Ik kende Jitske Leeuw, de parkoersbouwer van de Eerste Klim naar de Posbank. Jitske spoorde mij aan om deze tocht te gaan wandelen. Ik ben toen op paden geweest, die ik tijdens het hardlopen nooit gelopen had. Ik vond het parkoers erg verrassend. Jitske zei, dat WS meestal verrassende parkoersen had. Ik ben bij WS78 gebleven.

De deelnemers aan alle afstanden lopen nog een rondje rondom Velp. Dit laatste deel van de route blijft aan de rand van het dorp Velp. In deze tijd van het jaar kan het dan al erg donker zijn. Bij het voorlopen van deze tocht hebben we een zeug met biggetjes zien rennen. Ook hier komen wij nog een paar heuveltjes tegen. We passeren kasteel Biljoen. Daarna lopen wij Velp in en gaan op naar de finish.

Van enkele voorlopers kreeg ik onderweg de opmerking, dat het parcours over veel asfalt gaat. Bij de finish waren ze met dat asfalt blij. Dan kunnen de benen even tot rust komen. Het aantal hoogtemeters is bijna 600.

Een wandeltocht met kortere afstanden kan vandaag ook gelopen worden. Steeds Voorwaarts - een wandelsportvereniging uit Velp - organiseert een wandeltocht van 5, 10, 15 en 20 km. Hun startpunt ligt niet ver van onze startlocatie. Onderweg kunnen we dus deelnemers aan die andere tocht tegenkomen. Ga deze wandelaars niet volgen, maar let op onze WS78 routebordjes en linten.

Scheidingslijn
pijlvorig Vorige tocht pijlomhoog
Boven­zijde pagina
Verslagen en foto's
pijlomlaag
Volgende tocht pijlvolgend

 

Deze pagina is bijgewerkt op 11-10-2019 om 10:49 uur