koptekst
pijlvorig Vorige tocht De parcours­bouwer is de
Jubileumcommissie
Volgende tocht pijlvolgend
Scheidingslijn
Afstanden: Circa 40 km en 20 km.
Starttijden: 40 km om 9:00 uur,
20 km van 9:00 uur tot 10:00 uur.
Inschrijfgeld: € 0,50 verhoging i.v.m. vergunningskosten die Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug vraagt (van € 1,00 per deelnemer aan deze wandeltocht).
Sluiting: 17:30 uur.
Startlocatie: Dorpshuis De Twee Marken, Trompplein 5, 3951 CR Maarn (UT)
Bereikbaar per trein: Vanaf de perrons richting centrum, RA voor super-markt, Tuindorpweg, LA 1e weg Sportlaan, RA einde weg Tromplaan, rechts "De Twee Marken". Totale afstand 450 meter.
Bereikbaar per auto: Vanuit het noorden: neem afrit 5 van A28 richting Maarn; vanuit het westen:
neem afrit 21 van A12 richting Maarn; vanuit het oosten: neem afrit 22 van A12 (Maarsbergen) borden richting Maarn volgen. Vanaf de borden "bebouwde kom" wordt de vervolgroute naar de startlocatie aangegeven.
Informatie folder: Bij deze tocht hoort natuurlijk ook weer informatie:
Het PDF bestand kunt u hier downloaden.
Scheidingslijn
Scheidingslijn
Wapen_gemeente

Het wapen van Maarn werd op 11 januari 1926 bij besluit van de minister van Justitie aan de Utrechtse gemeente Maarn verleend.
In 2006 ging Maarn op in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Het wapen van Maarn is daardoor komen te vervallen als gemeentewapen.
In het wapen van Utrechtse Heuvelrug is het rad opgenomen.

De blazoenering van het wapen luidde als volgt:
"In keel een zesspakig rad van goud. Het schild gedekt met eene gouden kroon van drie bladeren en twee parelpunten."
De heraldische kleuren zijn keel (rood) en goud (goud of geel). Het schild is gedekt met een gravenkroon.

Scheidingslijn

Voor de lustrum tocht van de 40ste serie keren we terug naar Maarn. Al vanaf de eerste WS78 serie is de Twee Marken als beginpunt gebruikt. Dit wordt de 36ste keer dat WS78 deze startlocatie gebruikt!

Klik hier voor de flyer van deze wandeltocht.

Als uitgangspunt voor het wandelparcours is een tocht uit de tweede serie gebruikt. Paden zijn verhard geworden, hekken staan op het oude parcours en paadjes zijn in die bijna 40 jaar verdwenen. In de buurt van het oude parcours liggen voldoende WS-waardige paden. Het parcours gaat over slingerende bospaadjes, door heidevelden, langs vennetjes, heuveltje op, heuveltje af, door oude dorpskernen, langs een molen, over smalle bruggetjes, langs kastelen en over graspaden door uiterwaarden met zo hier en daar een overstapje. Zoveel mogelijk voor WS78 bekende elementen zijn in deze wandelroute opgenomen.

Over de Ruiterberg en door het Doornse Gat lopen we naar Leersum. De langste afstand gaat verder door enkele kuilen van zandafgravingen, over de Amerongse Berg en langs de Amerongse Bovenpolder. Na de horecarust gaat de route over graspaden door de uiterwaarden langs de Nederrijn terug nar Leersum. Samen met de korte afstand lopen we door het Leersumse Veld terug naar de startlocatie.

Ruiterberg

Landgoed De Ruiterberg.

Langs het voormalige raadhuis van Maarn lopen we naar de Kaapse Bossen. Vanaf smalle bospaadjes zien we af en toe fraaie optrekjes met omvangrijke tuinen. Na de doorgang van een poortwoning klimmen we naar de top van de 58 meter hoge Ruiterberg.

De markante ingang van landgoed De Ruiterberg is gebouwd in Delftse Schoolstijl. De luiken voor de ramen zijn geschilderd in blauwwit zandloper­motief. Op het torentje staat een windvaan met ruiter te paard, symbool voor De Ruiterberg. In 2013 heeft Natuur­monumenten het gebouw opgeknapt en heeft het de oorspronkelijke dakbedekking van leisteen terug.

Bij het Doornse Gat lopen we langs de rand met een beetje dalen en een korte klim.
Het Doornse Gat is een natuur- en recreatie­gebied in een voormalige zand­afgraving. Het recreatie­terrein werd in 1970 aangelegd.

Na het voorzichtig oversteken van de drukke N225 komen we in landgoed Darthuizen met gemengd bos, weiland en landbouw­grond. Voor een mooi paadje met enkele smalle bruggetjes verlaten we het rechte bospad. Aan de rand van Leersum ligt een horeca­rust voor de deel­nemers aan de korte afstand. Nellesteyn Graftombe van Nellesteyn. Na een pittige klim komen we bij de Graftombe van Nellesteyn, die op het hoogste punt van de Donder­berg staat. Een klein stukje verder ligt de soeppost. De deelnemers aan de korte afstand krijgen hier ook koffie of thee.

Met zicht op de Uilentoren slaat de langste afstand af naar een paadje door een parkje. Dwars door een zand­afgraving en langs de graf­heuvels op de Zuilen­steinse Kop komen we bij de Leeuwen­kuil. Ook deze voormalige zand­afgraving steken we dwars over. Over smalle en brede bospaden lopen we naar de 69 meter hoge Amerongse Berg. Even later komen we door het in 1790 aangelegde Sterrenbos met de eenzame eik in het midden van een wagenwiel van beukenlanen. Amerongse_Bovenpolder Uitzicht op de Amerongse Bovenpolder. Met een weids uitzicht op Amerongse Boven­polder langs de Neder­rijn dalen we af. Even later lopen we langs deze Bovenpolder. Op weg naar de Amerongse galg mogen de klim- en daal­spieren nog even aan het werk.

Tussen 1350 en 1800 stond de Amerongse galg op een heuvel achter het oude kerkhof. Die stond daar vooral als afschrikking. De enige keer dat in Amerongen een dood­straf is voltrokken, was in 1687. Toen bleek de show­galg ongeschikt.

Even later zijn we in sportcafť De Proloog voor de horecarust. Door het oude centrum met korenmolen Maallust, Tabaksteeltmuseum, Andrieskerk en kasteel Amerongen komen we in de uiterwaarden. We volgen een prachtig graspad met overstapjes en bruggetjes langs de Nederrijn.

Uiterwaarden2

Graspad door de uiterwaarden.

Tijdens het normale wandelseizoen van WS78 is dit deel van de uiterwaarden gesloten. Tien jaar geleden - ook bij een jubileumtocht - was dit pad in het parcours opgenomen. Vanwege gladheid bij staalplaten en de vele modder is dit deel toen uit het parcours gehaald. Hoe zal het deze keer zijn?

Na het oversteken van de Lekdijk lopen we over landgoed Zuylestein en langs een schaapskooi naar Leersum. Daar komen we terug op de WS78 rustpost. Hier staat nu een kopje koffie of thee klaar.

Samen met de korte afstand deelnemers lopen we langs de Uilentoren naar het Leersumse Veld.
Deze natuurlijke laagte werd in de laatste ijstijd gevormd als uitwaaiings­laagte. Het zand stoof weg tot op het niveau van het grondwater. Door ontbossing en overbeweiding werd Het Leersumse Veld tot een gebied van stuifzand en heide.

Over brede en smalle bospaden komen we bij het heide­veld Maarnse Heitje met twee graf­heuvels en een urnenveld uit het Neolithicum of Bronstijd. Over een fietspad lopen we Maarn in.
Vanaf 14.00 uur zijn niet (meer) wandelende (oud) deelnemers in de Twee Marken welkom. Samen met de terug­komende wandelaars kunnen we herinneringen over 40 jaar WS78 ophalen. Het zal geen formele bijeenkomst of receptie zijn. Helaas zijn de financiŽn van WS78 onvoldoende om dit allemaal aan te kunnen bieden. De bijeenkomst is zoals we op de grote rust (horecarust) of na afloop van een tocht gewend zijn. De consumpties zijn voor eigen rekening. Kortom een gezellige informele bijeenkomst, waar iedereen kan bijpraten om de 40 wandel­series af te sluiten!

Scheidingslijn
pijlvorig Vorige tocht pijlomhoog
Boven­zijde pagina
Verslagen en foto's
pijlomlaag
Volgende tocht pijlvolgend

 

Deze pagina is bijgewerkt op 11-10-2019 om 10:49 uur