koptekst
pijlvorig Vorige tocht De parcours­bouwers zijn
Bennie Feije en Els Vermeulen
Volgende tocht pijlvolgend
Scheidingslijn
Afstand: Circa 40 km.
Starttijd: 9:00 uur.
Sluiting: 17:30 uur.
Startlocatie: Restaurant Het Witte Huis, Pastoor van Laakstraat 54, 6663 CB Nijmegen Lent.
GPX: Hier is het GPX bestand met de start en rustplaatsen. Klik hier
Bereikbaar per trein: Station Nijmegen-Lent, bij uitgang trappetjes af en LA, vanaf hier wordt de startplaats met pijlen aangegeven.
Bereikbaar per auto: In de wijk achter de startlocatie zijn de parkeermogelijkheden beperkt. Bij de afslag Thermion zijn meer parkeermogelijkheden.
Vanaf A15 naar A325, A325 wordt Prins Mauritssingel, afslag Thermion.
Vanaf A73, Neerbosscheweg en s 100 (Graaf Allard singel) naar Nijmegen-Noord, A325 wordt Prins Mauritssingel afslag Thermion.
Alternatief: Parkeer (gratis) bij het station van Elst en ga met de trein (4x per uur) in 5 minuten naar Nijmegen-Lent.
Scheidingslijn
Scheidingslijn

Het wapen van Nijmegen is het wapen van de gemeente Nijmegen, waarvan de basis in de middeleeuwen ligt. De dubbelkoppige adelaar stamt ook uit deze tijd; in het jaar 1230 verkreeg de stad het recht om deze adelaar op het wapen te voeren. In 1247 verpandde Graaf Willem II, graaf van Holland en Rooms-Koning, Nijmegen aan de graaf van Gelre. Omdat het pand nooit is ingelost bleef Nijmegen een Gelderse plaats. Hierdoor vertoont het wapen de Gelderse leeuw op het hartschild. En zijn de schildhouders ook Gelders. Op 20 juli 1816 maakt de Hoge Raad van Adel het wapen pas officieel.

Blazoenering
"In goud een dubbele adelaar van sabel, op de borst in een hartschild van azuur een dubbelstaartige leeuw van goud, gekroond met een kroon van goud van 3 bladeren en 2 paarlen, getongd en genageld van keel. Het schild gedekt met een keizerskroon van goud, gevoerd van keel, en vastgehouden ter rechterzijde door een leeuw van goud, en ter linkerzijde door een leeuw van sabel, beide getongd en genageld van keel."

Wapen_gemeente

Overbetuwe
Op 1 januari 2001 werden de voormalige gemeenten Elst, Heteren en Valburg samengevoegd. Er moest dus een gemeentewapen worden ontworpen voor de nieuwe gemeente. De drie gemeenten moesten vertegenwoordigd worden op het wapen. Op de (heraldisch) rechterhelft staat een blauw-geel schaakveld met een vrijkwartier in hermelijn. Dit is het wapen van de voormalige gemeente Hemmen. Hemmen maakte tot 2001 deel uit van de voormalige gemeente Valburg. De (heraldisch) linkerhelft verwijst naar verdwenen kastelen in Heteren, de Nijburg en de Roode Toren. Het hartschild bestaat uit het wapen van Elst, echter zonder de Gelderse leeuw en het kruis van Sticht Utrecht. Het wapen werd vastgesteld bij Koninklijk Besluit op 28 november 2001.

Scheidingslijn

Vandaag staat een mooi WS78 parcours op het menu. Het parcours gaat door de oudste stad van Nederland en de mooie Betuwe. Vanuit de startlocatie lopen wij door het centrum van Nijmegen. Wij beginnen in een van de oudste Hollandse steden van Nederland.

Nijmegen-Lent-1

Over de Waalbrug naar het Valkhofpark met de Valkhofburcht.

Volgens de Nijmeegse hoogleraar Romeinse archeologie Jan Kees Haalebos is er wetenschappelijk bewijs dat Nijmegen rond het jaar 98 stadsrechten heeft verkregen. Nijmegen heeft een aantal historische parken waaronder het Valkhofpark. Dit park is gelegen tegen het centrum langs de benedenstad op een heuvel langs de Waal. Het is het oudste park van Nijmegen en een van de oudste stadsparken van Nederland. Het park is aan het einde van de achttiende en begin negentiende eeuw aangelegd op en rond de resten van de Valkhofburcht. Het is ontworpen in de Engelse landschapsstijl door de Haarlemse landschapsarchitect J.D. Zocher senior. In het park bleven van de burcht de Sint-Nicolaaskapel bewaard en resten van de Sint-Maartenskapel, ook wel de Barbarossaru´ne genoemd.

Via de Waalkade gaan wij de binnenstad in, over de Grote Markt, langs het Waaggebouw en de Sint Stevenskerk. De Lange Hezelstraat (sinds 1880) is niet alleen de oudste winkelstraat van Nederland, maar ook de gezelligste en de leukste. En dit alles ook nog in de oudste, 2000-jarige, stad van Nederland. Door het Kronenburgerpark (Frank Boeijen) gaan wij over De Oversteek de Betuwe in.

Nijmegen-Lent-3

Terug naar de noordkant van de Waal over de nieuwe brug "De Oversteek".

De Oversteek is de naam van de in november 2013 geopende brug over de Waal. Ter herinnering aan de Waaloversteek in 1944 door personeel van het US Army 204th Infantry Regiment van de 82d Airborne Brigade draagt de weg eroverheen deze naam. Bij de opening waren twee veteranen uit de Tweede Wereldoorlog aanwezig, alsmede nabestaanden van de bij de actie gesneuvelde 48 militairen. Als eerbetoon aan deze mannen is de brug uitgerust met 48 paren lichtmasten, die na het aanschakelen van de stadsverlichting paar na paar van zuid (Nijmegen) naar noord (Lent) aangaan, in het tempo van een trage mars. Sinds 19 oktober 2014 loopt, als dagelijks eerbetoon, elke avond bij zonsondergang een oud-militair over de brug, gelijk met het ontsteken van de 48 lichten.

Na 10,6 km komen wij bij de soep­post in Ooster­hout. Over de waaldijk gaan we richting Slijk-Ewijk. Daar gaan we de polder in om over de struinroute langs de Waal te lopen. Na het landgoed Loenen bereiken wij op 21,8 km de grote rust bij Museum­boerderij Den Tip.

Nijmegen-Lent-5

Grote rust bij Museumboerderij Den Tip in Herveld.

Museumboerderij Den Tip is een oude T-boerderij , gebouwd op een terp, stammend uit 1734. De boerderij bevindt zich nog steeds in zeer originele staat. Het is een van de weinige boerderijen die over een waterzolder beschikt, noodzakelijk omdat vroeger in de Betuwe geen dijken langs de rivieren waren.
De Betuwe staat vooral bekend om zijn grootschalige tuinbouw, waarbij de fruitteelt (appels, pruimen, peren en kersen) een grote rol speelt. De oorzaak van dat landgebruik ligt in de geologie en bodemgesteldheid van het gebied. De Betuwe bestaat uit een afwisseling van oude stroomgeulen, de stroomruggen aan weerszijden daarvan en de komgronden verder van de rivier vandaan. Deze oude rivierlopen zijn op verscheidene plekken in het landschap, ook binnendijks, herkenbaar. Met name de stroomruggen met wat zandig materiaal, waren geschikt voor tuinbouw en fruitteelt en vormen de beste landbouwgronden van Nederland.
Over de herkomst van de naam Betuwe bestaat discussie. Zo wordt gesteld dat het woord Betuwe oorspronkelijk 'goede grond' betekent. Dat staat tegenover de Veluwe: 'slechte grond'. Die verklaring is echter door wetenschappers verworpen. Een andere verklaring zou kunnen zijn dat de naam afgeleid is van de Bataven, die in dit gebied hun kernland zouden hebben gehad.

Wij verlaten de grote rust en lopen door strandpark Slijk-Ewijk naar Valburg.

Eind jaren 60 is door zandwinning strandpark Slijk-Ewijk ontstaan. In deze periode werd het zand gebruikt voor de aanleg van de A50. En later ook voor andere doeleinden in de regio. Door de zandwinning is er een noord en zuid plas ontstaan. Strandpark Slijk-Ewijk bestaat uit een gebied van 110 hectare. Het strandpark is een prachtig recreatiegebied geworden met water, moeras, weilanden en bomen.

Nijmegen-Lent-7

Tabaksteelt in Valburg.

In Valburg is de koffie­post bij Standerd­molen Nieuw Leven op 29,7 km.

De molen werd in 1750 gebouwd. Tussen 1900 en 1996 was de molen eigendom van de familie Hooyer. In laatstgenoemd jaar werd de molen door de Stichting Op Nieuw Leven over een kleine afstand verplaatst en gerestaureerd. De roeden van de molen hebben een lengte van 23 meter en zijn voorzien van het Oudhollands hekwerk met zeilen. De inrichting van de korenmolen bestaat uit twee koppels maalstenen. Vrijwillige molenaars stellen de molen wekelijks in bedrijf. Valburg stond vroeger bekend om zijn tabaksteelt, met name de gronden in Valburg en in Herveld waren er uitermate goed geschikt voor.

Via buurschap "Reeth" bereiken wij de fruitpost in Oosterhout op 34,9 km. Over het Rijn Waalpad, de snelfietsroute tussen Nijmegen en Arnhem lopen we terug naar de startlocatie.

Scheidingslijn
pijlvorig Vorige tocht pijlomhoog
Boven­zijde pagina
Verslagen en foto's
pijlomlaag
Volgende tocht pijlvolgend

 

Deze pagina is bijgewerkt op 08-05-2018 om 20:28 uur