koptekst
pijlvorig Vorige tocht De parcours­bouwer is
Mari Smits
Volgende tocht pijlvolgend
Scheidingslijn
Afstand: Circa 40 km.
Starttijd: 9:00 uur.
Sluiting: 17:30 uur.
Startlocatie: Scholengemeenschap ISG Arcus, Lindelaan 99, 8224 KR Lelystad (FL).
GPX: Het GPX bestand met de start en rustplaatsen is beschikbaar. Klik hier
Bereikbaar per trein: Uitgang station aan centrumzijde, vr de Rabobank LA, eerste weg RA, de winkelstraat volgen tot op groot plein (Agora). Steek dit plein (met op zaterdag een markt) diagonaal over en loop naar de doorgang tussen het hotel en het theater (het oranje gebouw). Daar LA (Neringweg) en na de flats boven de parkeergarage RA over de parkeerplaats en RD fietspad en eenrichtingsweg langs school volgen. Aan het einde rechtsaf naar de ingang van de school. Totale afstand ca. 970 m.-
Bereikbaar per auto: Rond de school is parkeren alleen toegestaan voor vergunninghouders.
Parkeren kan bij De Meent, postcode 8224 BR. Vanaf afslag 10 van de A6 Lelystad inrijden en op de eerste rotonde RA. Volgende rotonde RD. Na de school, die aan de linkerhand ligt, LA op de volgende rotonde, daarna RD op de volgende rotonde. Dan LA (De Meent). Vanaf de Meent wordt de looproute naar de school gepijld.
Scheidingslijn
Scheidingslijn

Het wapen van Lelystad is bij Koninklijk Besluit per 11 september 1979 erkend als het wapen van de nieuwe gemeente Lelystad. Het wapen is ontworpen door G.A. Bontekoe, oud-burgemeester van Ooststellingwerf.
Het schild is vorm gegeven naar de dijken die de stad beschermen tegen het water uit het Markermeer. De dijken zijn aan de voet verstevigd met zeshoekige basaltblokken en die vormen het patroon op het schild. De bescherming is kostbaar en daarom is het schild van goud. Het schild in het hart is het wapen van Ir. Lely, naar wie de stad vernoemd is. De leeuwen zijn zeeleeuwen, zij geven weer dat het land eerst water was.

De blazoenering:
"Gezeshoekt van goud; een hartschild van azuur met een lelie van zilver. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels en gehouden door 2 gouden zeeleeuwen, gestaart van zilver, getongd, genageld en gevind van keel."

Scheidingslijn
Lelystad-1

Elanden in Natuurpark Lelystad.

In 2013 verscheen de eerste in Nederland opgenomen natuurdocumentaire De Nieuwe Wildernis. Deze is niet op de savannes in Afrika of de oerwouden van de Amazone opgenomen, maar midden in Nederland in een gebied, dat vijftig jaar geleden werd drooggelegd. De Oostvaardersplassen zijn een product van de oliecrisis in de jaren zeventig. Oorspronkelijk hadden de inrichters van het nieuwe land hier een industriegebied gepland. Door uitstel ontstond hier een uniek natuurgebied van internationale allure. WS78 heeft al twee keer eerder dit gebied bezocht: in 2007 tijdens de eerste wandeltocht vanuit Lelystad en in 2013 hebben we de kant van Almere gezien.

De wandeltocht start vanuit de scholengemeenschap ISG Arcus, gelegen aan de rand van het centrum van Lelystad. Oorspronkelijk was het centrum vanuit de woonwijken alleen via fietsbruggen bereikbaar. Tien jaar geleden werd de Zuigerplasdreef tussen het centrum en de school verlegd. De dreef is aan de oostkant van de school komen te liggen. We steken deze dreef over via de stoplichten en gaan via het Woldpark oostwaarts. Onderweg passeren we de Spettertuin en een natuurspeelplaats nabij de woonwijken Horst en Zoom. Vervolgens gaan we langs het Gelders Diep op weg naar de Dronterweg om vervolgens de Lage Vaart over te steken.

Direct na de A6 slaan we rechtsaf en gaan we het Natuurpark Lelystad in. Dit natuurpark is in de jaren zeventig aangelegd, omdat de Amsterdamse dierentuin Artis behoefte had aan extra ruimte voor grote hoefdieren. Het park fungeert als fokprogramma voor dieren, die later worden uitgezet in natuurgebieden elders in Europa. Onderweg passeren we de leefgebieden van de Pater Davidsherten, de elanden, de otters en de edelherten. Ook zijn hier veel ooievaars te zien, die ook in het Natuurpark zijn gefokt, maar zich nu in de wijde omgeving van het park nestelen. In een elektriciteitsmast nabij de afslag van de A6 bevinden zich maar liefst acht ooievaarsnesten!

Lelystad-3

Oostvaardersveld geeft een indruk van de voor mensen gesloten Oostvaardersplassen.

Na het Natuurpark volgen we eerst een grasstrook langs de Larser­vaart en passeren de fast food boulevard van Lelystad. Nadat we de Lage Vaart zijn overgestoken, komen we uit bij Occasion Totaal, waar de soeppost is gevestigd. Vervolgens lopen we over een fietspad naar het Hollandse Hout, het grootste bosgebied van Lelystad. Het oostelijk deel van het bos wordt momenteel heringericht om de edelherten uit de Oostvaardersplassen te kunnen huisvesten. Na het passeren van de Knardijk, de dijk die Oostelijk van Zuidelijk Flevoland scheidt, komen we in het Oostvaardersveld. Dit in 2014 heringerichte gebied biedt een indruk van het leven in de voor mensen gesloten Oostvaardersplassen. Hier lopen konikpaarden. Poelen en kleine plassen zijn aangelegd.

Op 22 kilometer komen we aan bij het Buitencentrum Oostvaardersplassen, waar we een grote rust nemen. Na de rust maken we een ronde door de "driehoek", het enige toegankelijke deel van de Oostvaardersplassen. Vervolgens lopen we een stuk over de Knardijk en duiken dan het Hollandse Hout weer in om uit te komen bij Scouting De Bramzijger, waar de koffiepost is.

Lelystad-5

Bovenwater, een binnendijkse zeilplas.

Het laatste deel van de tocht voert langs het Boven­water, een binnen­dijkse zeil­plas. Daarna gaan we via Lelystad-Haven op weg naar de kust van Lelystad. We lopen nu niet langs de waterkant, maar volgen een kilometer lang duinpad.

Bij de bebouwing van de Saerdam beginnen we aan een wandeling over een fiets­route dwars door de woon­wijken in het westelijk deel van de stad. Onderweg passeren we ook een flat waar in 2007 nog een wijkcentrum stond dat toen diende als startlocatie van WS78. Na het passeren van de spoorlijn lopen we langs de voorzijde van het markante Agoratheater. Na 39 kilometer zijn we terug bij ISG Arcus.

Scheidingslijn
pijlvorig Vorige tocht pijlomhoog
Boven­zijde pagina
Verslagen en foto's
pijlomlaag
Volgende tocht pijlvolgend

 

Deze pagina is bijgewerkt op 08-05-2018 om 20:28 uur