koptekst
pijlvorig Vorige tocht De parcours­bouwer is
Johan Hertgers
Volgende tocht pijlvolgend
Scheidingslijn
Afstanden: Op vrijdag: circa 110 km (LDW), 80 km (Kennedymars), 60 km en 40 km.
Op zaterdag: circa 40 km en 20 km.
Starttijden: Vrijdag:
110 km om 14:30 uur precies,
80 km, 60 km, 40 km om 22:00 uur precies.
Zaterdag:
40 km van 7:00 uur tot 9:00 uur,
20 km van 9:00 uur tot 11:00 uur.
Sluiting: Zaterdag 25 maart om 18:00 uur voor alle afstanden.
Startlocatie: MFC Klarenbeek, Bosweg 12-14, 7382 CC Klarenbeek.
Douchen is hier mogelijk
Bereikbaar per trein: NS station Klarenbeek. Hoofdweg richting Klarenbeek, 3de weg LA Bosweg.
Bereikbaar per auto: A1, afslag 21 Zutphen, N345 Voorst. Vanaf hier wordt de start met WS78 borden aangegeven.
Scheidingslijn
Scheidingslijn

Klarenbeek is een dorp op de grens van het Veluwe massief en de IJsselvallei. Het dorp is opgesplitst in twee gemeenten: Apeldoorn en Voorst. Vandaag gaat het dagparcours van 40 km door de gemeente Voorst.

Wapen gemeente Voorst:
Het wapen van de gemeente is 'zijnde van goud beladen met drie kepers van keel (rood)'. Over de betekenis van de drie op het wapen voorkomende kepers tast men in het duister. Het schijnt een in de wapenkunde of heraldiek vrij veel voorkomende figuur te zijn. De officiŰle beschrijving luidt: "In goud drie kepers van keel. Het schild gedekt met gouden kroon van drie bladeren en twee parels".

Scheidingslijn

De langste afstand, de LDW van 110 km, start met 15 km over vooral onverharde paden. Na een pauze gaan de volgende 15 km over verharde wegen. Daarbij komen de deelnemers terug op de startlocatie in Klarenbeek en lopen verder met de deelnemers aan de andere nachtafstanden.

Klarenbeek-1

In de eerste nachtelijke lus van 20 km lopen de wandelaars richting Wilp-Achterhoek. Bij de Kaasboerderij Den Hoek is een rustpost. Daarna gaan we naar buurtschap het Hooiland, waar in het buurthuis Samuel een rustpost is ingericht.

De tweede nachtelijke lus van 20 km kenmerkt zich door rust en stilte. De omgeving is dermate verkeersarm dat het niet moeilijk zal zijn om het gepiep van uilen te horen. Daarbij maken we gebruik van een fantastische rustplaats bij familie Koerts, waar zowel vrijwilligers als wandelaars laaiend enthousiast over zijn.

Voor het deelnemen aan de nachttochten is voorinschrijving verplicht.

Voor informatie over de Long distance walk, de Kennedymars en de andere nachttochten klik hier.

Scheidingslijn

De beschrijving van het 40 km dagparcours op zaterdag.
De daglus van 20 km volgt deze route tot een stukje na ru´ne van kasteel Nijenbeek en komen na een korte doorsteek terug bij de eerste rustpost. Daarna volgen ze het laatste deel van het lange dagparcours.
De deelnemers, die op vrijdag gestart zijn, volgen het complete dagparcours (110 en 80 km) of de daglus van 20 km (nachtafstand van 60 km).

Vanuit de start lopen we direct het bos in. Zoals iedereen weet, wonen daar kabouters. Zo ook in Klarenbeek. De kabouters zijn hier zeer actief, want ze hebben zelfs een heus dorp gesticht, met een eigen huis-aan-huisblad! Dit unieke kabouterdorp is absoluut de enige in zijn soort in Nederland, dus sta hier even bij stil. Daarna lopen we door een afwisselend landschap richting de eerste rustplek van vandaag, waar u twee keer komt. Bij vertrek dus goed opletten in welke richting u de wandeling vervolgt. Na deze rustpost kunt u genieten van de prachtige cultuurhistorische omgeving, de IJssel en de ru´ne van kasteel Nijenbeek.

Het kasteel dateert uit de 13de eeuw en wordt voor het eerst in 1266 genoemd. Aangenomen wordt dat het kasteel er al sinds 1230 staat. Het bekendste hoofdstuk uit de geschiedenis van de Nijenbeek is zonder twijfel de gevangenschap van de "Dikke Hertog". Reinald III verloor uiteindelijk de strijd tegen zijn broer en werd in 1365 gevangen gezet in de Nijenbeek. Daar liet hij zich de culinaire geneugten van het leven goed smaken, waardoor hij dusdanig in omvang was toegenomen, dat men in 1371 bij zijn uiteindelijke vrijlating genoodzaakt was om een stuk uit de muren te breken! Helaas is het kasteel in het einde van WO II getroffen door bommen van de geallieerden. Inmiddels nadert de restauratie zijn voltooiing.

Na de ru´ne lopen we langs de IJssel in de richting van de tweede rustpost. Dat is museumboerderij De Kribbe. Daar moet u echt even naar binnen gaan! Hierna lopen we verder over een lange grasdijk met een prachtig vergezicht op Deventer. Zover gaan we niet, want we gaan naar Wilp met zijn kenmerkende dorpspomp. Daarna komen we bij het derde rustpunt op het erf van boer Gooiker. Over een nieuw aangelegd klompenpad gaat de route verder in de richting van Twello, waarbij we langs rijksmonument landhuis Het Schol lopen.

Klarenbeek-3

Rijksmonument landhuis Het Schol

Het Schol wordt het eerst genoemd in 1770. De oorspronkelijke boerderij was een herengoed, een horig goed van de graven en later hertogen van Gelre. De eerste vermelding van dit herengoed was in 1493 onder de naam het Wolthuis. In de Tweede Wereldoorlog is Het Schol zwaar beschadigd en bleef het jarenlang leeg staan, waarna het in 1960 werd aangekocht door de gemeente Deventer. Na een brand in 1974 fungeerde het uitgebrande huis in 1976 als decor voor het Oosterbeekse Hartenstein in de oorlogsfilm "Een brug te ver".

Daarna lopen we richting de grote rust, die is ingericht bij het Hof van Twello. Hier hebben we al bijna 24 km van de route afgelegd. Na dit gezellig ingerichte restaurant in een kas lopen we Twello in. Dit is het grootste dorp van de gemeente Voorst. Hier is het gemeentehuis gevestigd. Ook hier volgen we een klompenpad, waardoor we het mooiste van Twello te zien krijgen. De route gaat verder over rustige wegen richting Posterenk, wat vooral bekend is vanwege zijn Wilpermolen. Hier is de volgende rustpost ingericht met een kleine eetbare verrassing en ranja.

De ronde korenmolen dateert uit 1736 en wordt ook wel de molen op de Posterenk genoemd. Deze molen is voor 1766 uitgebrand en heeft vervolgens jaren als ru´ne gestaan. De molen was ooit uitgerust met vier koppel maalsteen, elk met een eigen taak: veevoer, tarwe, rogge en boekweit. Er wordt tegenwoordig geregeld graan voor veevoer gemalen.

Klarenbeek-5

Molen De Hoop in Klarenbeek

Na deze prachtige rustlocatie lopen we verder richting Bussloo, dat vooral bekend staat om het nabije recreatiegebied. Nu lopen we door het dorpje zelf, waarna we weer terug komen bij de eerste rustpost van deze wandeling. Hier krijgen de deelnmerers koffie of thee. Daarna volgt nog 6 km voornamelijk onverhard pad. Daarbij lopen we over de Bandijk. Rechts daarvan zien we twee kolken liggen, de lachende kolk en de huilende kolk. De lachende kolk heeft een goede bodem en houdt het water beter vast dan de huilende kolk. Hierna lopen nog een paar kilometers door de bosachtige omgeving van Klarenbeek. Bij de laatste meters van vandaag komt u nog langs de molen van Klarenbeek, genaamd De Hoop.

Dit is een achtkantige windkorenmolen en die is gebouwd in 1905. Hiervoor stond een kleinere achtkantige beltmolen, maar die ving door de toegenomen bebouwing en begroeiing te weinig wind. De molen is tegenwoordig in bedrijf voor het het malen van consumptiemeel, dat in de winkel naast de molen wordt verkocht.

Snel hierna bent u terug bij het MFC in Klarenbeek.

Scheidingslijn
pijlvorig Vorige tocht pijlomhoog
Boven­zijde pagina
Verslagen en foto's
pijlomlaag
Volgende tocht pijlvolgend

 

Deze pagina is bijgewerkt op 08-05-2018 om 20:28 uur