koptekst
pijlvorig Vorige tocht De parcours­bouwer is
Willem Ruis
Volgende tocht pijlvolgend
Scheidingslijn
Afstanden: Circa 60 km, 40 km en 20 km.
Starttijden: 60 km om 7:00 uur,
40 km van 8:00 uur tot   9:00 uur,
20 km van 9:00 uur tot 10:00 uur.
Inschrijfgeld: € 0,50 verhoging i.v.m. de hoge kosten van de benodigde vergunningen bij deze tocht.
Sluiting: 40 en 20 km tot 17:30 uur,
60 km tot 19:00 uur.
Startlocatie: Marnix College, Prins Bernhardlaan 30, 6713 MC Ede.
GPX: De GPX bestanden met de start en rustplaatsen staan hieronder.
De 20 km posten staan hier
De 40 km posten staan hier
De 60 km posten staan hier
Bereikbaar per trein: NS station Ede/Wageningen. RD Stationsplein over en L aanhouden, LA Prins Bernhardlaan en RD spoor over.
Bereikbaar per auto: A12, afslag 24 Ede/Wageningen. Vanaf hier wordt de start met WS78 borden aangegeven.
Parkeren is ook mogelijk bij:
St. Antonius van Padua Kerk, Stationsweg 112, 6711 PZ Ede of
in de buurt van station Ede Wageningen zoals aan noordkant bij het Stationsplein.
Scheidingslijn
Scheidingslijn

Het gemeentewapen van Ede bestaat uit een blauw wapenschild met in goud de Nederlandse maagd met een vrijheidshoed op een speer, steunend op een Bijbel. Dit wapen is na de Franse Revolutie ontstaan.

De afbeelding is ontleend aan de afbeelding die destijds op de gulden werd gebruikt. In plaats van de Bijbel zou als boek oorspronkelijk ook de Grondwet bedoeld kunnen zijn.

Deze guldens waren voorzien van het randschrift Hanc tuemur, hac nitimur (Haar beschermen wij, op haar steunen wij). Deze spreuk is niet opgenomen in het wapen van Ede en nooit gelegaliseerd, maar werd in het verleden wel af en toe gebruikt.

Scheidingslijn

Voor het vierde achtereenvolgende jaar start WS78 vanuit het Marnix College in Ede. Deze keer gebruiken we de kantine in het hoofdgebouw. Hoewel Ab Hendriks reeds met pensioen is, zijn beide heren Ab en Alex ook deze keer weer onze gastheren.
Voor de drie afstanden van 20, 40 en 60 km maken we ook dit seizoen gebruik van drie lussen van ongeveer 20 km, die steeds terugkeren op de 'centrale' rustpost. Deze rustpost is dit keer in de kapschuur van de beeldentuin op het Landgoed Quadenoord. Het gebied, waar wij vandaag wandelen, is globaal hetzelfde als twee seizoen terug met dien verstande, dat ik weer andere paden heb gevonden. Het accent ligt in het Beekdal.
In dit stroomgebied met een unieke natuur stromen maar liefst negen beken en sprengen: Paradijsspreng, Renkumsebeek, Bosbeek, Oliemolenbeek, Molenbeek, Halveradsbeek, Kortenburgsebeek en de Heelsumsebeek.

Ede-1

Ook vandaag zijn trappen in de route opgenomen

Aan de zuidzijde van de spoorlijn lopen we over het voormalige ENKA terrein om vervolgens door het Hoekelumsche Bosch te gaan. In ras tempo wandelen we onder de A12 door om al snel in het Beekdal aan te komen. Bij landgoed Quadenoord zien we de eerste beken. Naast de vele beken is dit natuurgebied bekend om zijn vele grafheuvels.
Voor de eerste keer vandaag komen we bij de rustpost in de kapschuur bij de beeldentuin van landgoed Quadenoord. Alle afstanden vervolgen hun weg in zuidelijke richting van het Beekdal.

De deelnemers aan de 20 km komen op het verste punt langs het informatie­centrum Renkums Beekdal. In restaurant De Beken is nu een horecarust mogelijk. Twee seizoenen terug was hier onze centrale rustpost.

In tegenstelling tot twee seizoenen terug gaat de 40 km deze keer naar Wageningen. Via Oranje Nassau's Oord, over de Wageningse Berg en door Arboretum Belmonte lopen we naar het centrum van Wageningen Daarbij komen we langs Hotel De Wereld. In 1945 kwam de Canadese geallieerde generaal Charles Foulkes op zaterdag 5 mei in dit hotel met de Duitse bezettende militairen de overgave van de Duitsers in Nederland overeen.

In het centrum kunt u in een van de vele horeca­gelegenheden uw horecarust nemen. In café/bar Loburg is een kleine zaal beschikbaar.
Via oude stadswallen verlaten we Wageningen. Vervolgens gaan we langs de Nederrijn de 'waarden' in en komen langs een oude steenfabriek. Hierna lopen we weer door Arboretum Belmonte en over de Wageningse Berg terug naar het Beekdal.

De 60 km wandelt als tweede lus over de stuwwallen en het DUNO plateau naar Kasteel Doorwerth. Na terugkomst op de rustpost bij Quadenoord wandelt de 60 km zijn derde lus richting Wageningen.

Op de terugweg naar de startlocatie wandelt zowel de 40 km als ook de 60 km langs het informatiecentrum Renkums Beekdal. In restaurant De Beken is een extra horecarust mogelijk.

Scheidingslijn
pijlvorig Vorige tocht pijlomhoog
Boven­zijde pagina
Verslagen en foto's
pijlomlaag
Volgende tocht pijlvolgend

 

Deze pagina is bijgewerkt op 08-05-2018 om 20:28 uur