koptekst
pijlvorig Vorige tocht De parcours­bouwers zijn
Willy Griffioen-Lam en Johan Lam
Volgende tocht pijlvolgend
Scheidingslijn
Afstanden: Circa 40 km en 20 km.
Starttijden: 40 km om 9:00 uur,
20 km van 9:00 uur tot 10:00 uur.
Sluiting: 17:30 uur.
Startlocatie: Clubhuis hockeyvereniging SCHC, Kees Boekelaan 1, 3723 BA Bilthoven.
GPX: Hier is het GPX bestand met de start en rustplaatsen. Klik hier
Bereikbaar per trein: vanaf station Bilthoven eerste laan linksaf: Jan Steenlaan. Deze laan uitlopen. Aan het eind bij scholen rechtsaf, de Kees Boekelaan in. Het complex ligt in het midden van deze laan rechts.
Bereikbaar per auto: A27, afslag 32, N234 Nw.Wetering, bij stoplichten afslag Bilthoven, Gezichtslaan uitrijden, rechtsaf richting De Bilt-Zeist, op de rotonde voor NS-station rechtsaf, Jan Steenlaan uitrijden, parkeren bij school en voor de school langs lopen Kees Boekelaan in. Het complex ligt in het midden van deze laan rechts.
Scheidingslijn
Scheidingslijn

De huidige gemeente De Bilt is op 1 januari 2001 ontstaan uit een samenvoeging van de gemeente De Bilt (De Bilt en Bilthoven) en de voormalige gemeente Maartensdijk (Maartensdijk, Westbroek, Hollandsche Rading en Groenekan). Na deze herindeling werd het wapen gewijzigd. De basis voor de wijziging was het oude wapen van Maartensdijk, waarin St. Maarten werd afgebeeld, die de helft van zijn mantel aan een bedelaar schenkt. Dit wordt gesymboliseerd door de schuine doorsnijding van het schild.

De blazoenering:
"Geschuind van goud en azuur en over alles heen een Sint Laurensrooster, geschuind van sabel en zilver. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels."
De heraldische kleuren zijn goud (geel), azuur (blauw), sabel (zwart) en zilver (wit).

Scheidingslijn

Het Noorderpark, waar we vandaag doorheen wandelen, is een herinrichtingsgebied van ongeveer 5900 hectare. Dit groene gebied ligt grotendeels in het noord westelijke deel van de gemeente De Bilt. De landbouw, de natuur en recreatie zijn opnieuw ingericht, waarbij o.a. boerderijen verplaatst zijn. Nieuwe fiets en wandelpaden zijn hierin aangelegd! Vandaag gaan wij dit gebied verkennen. Daarnaast zien we sporen uit de oorlog met enkele forten en veel bunkers. Onderweg zijn de vergezichten over de polders mooi.

Bilthoven-1

De natuur in het Noorderpark, waar we vandaag doorheen wandelen.

De Noorderparktocht start vanuit de Stichtse Cricket en Hockey Club. De hockeyvereniging SCHC bestaat sinds 1906 en heeft ongeveer 2300 leden. Al heel snel wandelen we langs de Werkplaats Kindergemeenschap.

De Werkplaats school, waarbij leerlingen werkers worden genoemd, is door Kees Boeke in de jaren twintig van de vorige eeuw opgericht. Ze hoopten met hun onderwijsvisie hun idealen te verwezenlijken: een samenleving waarin mensen vreedzaam en op basis van gelijkwaardigheid samenwerken. Tijdens WO II hielpen de Boekes, hun kinderen en medewerkers veel joodse kinderen onderduiken. De kinderen van Koningin Juliana zijn hier naar de lagere school geweest.

We komen op Landgoed Beukenburg. Aan het eind van het pad staat een voormalige tuinmanswoning. In het dorpje Groenekan zien we net over het spoor een begraafplaats. Deze hoort bij het kerkje van fort Blauwkapel. Vanwege het verbod om nog in kerken te begraven is in 1811 dit kerkhof aangelegd. Een kilometer verderop ligt fort Voordorp.

Het fort Voordorp is een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het fort werd aangelegd in de periode 1867-1871. Na restauratie van de gebouwen en omgeving is een deel van de gebouwen sinds een aantal jaren in gebruik als evenementenlocatie.
De Nieuwe Hollandsche Waterlinie is vanaf 1818 aangelegd om de vesting Holland inclusief de stad Utrecht te beschermen. De linie bestaat uit ongeveer 40 forten met daartussen inundaties, d.w.z. gebieden, die onder water gezet kunnen worden. Tot en met 1940 is aan dit verdedigingswerk gebouwd. Uit de periode 1939-1940 resten nog de Nederlandse betonnen groepsschuilplaatsen (bunkers) met hun karakteristieke piramide vorm. In 1940 zijn de inundaties gedeeltelijk gebruikt. Er stond toen zo'n 10 cm water. De bevolking en het vee uit Groenekan, Achttienhoven en Westbroek zijn daarom in de meidagen van 1940 geŽvacueerd.

Bilthoven-2

In molen Geesina is de soep- en koffie post.

Bij fort Blauwkapel passeren we een stuwtje uit de 19de eeuw aan de linkerkant. Om te voorkomen dat het water te snel naar beneden komt, is de waterhuishouding aan de voet van de Utrechtse heuvelrug tot einde van de 20ste eeuw mede door dit soort stuwtjes op peil gehouden.

Door het Noorderpark (met o.a. het Gagelbos) lopen we naar de rustpost. De koffie en soeppost is gecombineerd. Hiervoor mogen we molen Geesina gebruiken. Deze korenmolen is een bovenkruier uit 1835. Tot 1930 is de maalderij door molenaarsfamilie Schuurman gebruikt. De molen is genoemd naar de echtgenote van de heer Schuurman, die de molen in 1941 liet restaureren

De 40 km deel­nemers wandelen langs fort Ruigen­hoek met het openlucht­zwembad de Kikker in de fortgracht.

Bilthoven-4

Het Kikkerpad.

Ook fort Ruigenhoek, gebouwd in 1870, maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Op het fort staan een aantal gemetselde bomvrije gebouwen en elf groepsschuilplaatsen. Het terrein is ongeveer 8,5 ha groot. Het fort verdedigde de toegang tot de Ruigenhoeksedijk en de Kanonsdijk. Tot 1994 is het fort gebruikt als explosieven werkplaats. Tegenwoordig worden af en toe rondleidingen gegeven en op het terrein huist een burcht met dassen.
Zwembad de Kikker bestaat sinds de eerste wereldoorlog. In de fortgracht ligt een openluchtzwembad. Van mei tot september kan tussen de ringslangen gezwommen worden.

Bilthoven-6

Maarsseveense Plassen.

Langs fort de Gagel en de Maarsse­veense plassen lopen we door het afwis­selende land­schap van het Noorder­park. Lang­zaam komt de koren­molen "De Kraai" dichterbij. Deze molen is in 1880 vanuit Amsterdam naar Westbroek verplaatst. In het dorpshuis van Westbroek is de grote rust.

Na de rust ligt de Hervormde Kerk links langs de route.
De muurschilderingen in de kerk zijn rond 1500 gemaakt. Vanaf de toren heeft u een schitterend uitzicht over een deel van het Noorderpark met het karakteristieke middeleeuwse slagen- en ontginningslandschap.

Door een ander deel van het Noorderpark wandelen we over beton- en graspaden terug naar de rustpost in molen Geesina. Vanuit hier gaan alle afstanden terug naar de startlocatie. In het dorpje Groenekan zien we het landhuis Voordaan uit 1904.

Een groot deel van het dorp Groenekan is vanaf 1921 aangelegd op het terrein van het 17e eeuwse voormalige landgoed Voordaan. De wegenstructuur, de vijverpartijen en een groot aantal bomen stammen uit de tijd, dat het nog een landgoed was. Oopjen Coppit, bekend van de huwelijksportretten van Rembrandt van 80 miljoen, woonde hier in het midden van de 17e eeuw. In het bos Voordaan werden bij de werkverschaffing in de jaren dertig duizenden narcis bollen geplant. In het voorjaar geeft dit een schitterend geel beeld.

Bilthoven-8

Bijna terug bij de startlocatie lopen we langs het toegangshek van het Verloren Kerkhof.

Door de voormalige gemeente Maartensdijk werd dit kerkhof in 1874 voor zwervers aangelegd. Tijdens WO II werd hier een overleden joodse onderduiker begraven.

Scheidingslijn
pijlvorig Vorige tocht pijlomhoog
Boven­zijde pagina
Verslagen en foto's
pijlomlaag
Volgende tocht pijlvolgend

 

Deze pagina is bijgewerkt op 08-05-2018 om 20:28 uur