koptekst
pijlvorig Vorige tocht De parcours­bouwer is
Willem Ruiter
Volgende tocht pijlvolgend
Scheidingslijn
Afstand: Circa 40 km.
Starttijd: 9:00 uur.
Sluiting: 17:30 uur.
Startlocatie: Partycentrum de Veluwehal, Nieuwe markt 6, 3771 CB Barneveld.
GPX: Hier is het GPX bestand met de start en rustplaatsen. Klik hier hier
Bereikbaar per trein: Station Barneveld Centrum. RA Burg Kuntzelaan. De startlocatie ligt op ongeveer 550 meter en is met krijtpijlen aangegeven.
Bereikbaar per auto: A1 afslag 16 Voorthuizen Barneveld. N805 Stationsweg, gratis parkeren op parkeerplaats Vetkamp (ingang ligt tegenover kasteel Schaffelaar). Vanaf deze parkeerplaats is de looproute met krijtpijlen aangegeven.
Vanwege wegwerkzaamheden tussen afslag 16 en Barneveld is het advies:
Vanaf A1 naar A30 (richting Ede) en vervolgens de eerste afslag.
Vanaf A30 vanuit Ede: afslag Barneveld Noord.
Bij deze afslag de borden richting centrum volgen. Na de tweede rotonde bij verkeerslichten links af en daarna bij verkeerslichten rechts af. Dan zie je kasteel Schaffelaar links liggen en ga je net voor de verkeerslichten rechts af naar de gratis parkeerplaats 'De Vetkamp'. Vanaf hier wordt de route naar de start met krijt pijlen aangegeven.
Scheidingslijn
Scheidingslijn

Het wapen van Barneveld is het wapen van de gemeente Barneveld. Het wapen werd na goedkeuring van de Hoge Raad van Adel op 25 oktober 1861 bij Koninklijk Besluit aan de gemeente toegekend. Het wapen is een uitbreiding van een eerder wapen dat in 1816 is bevestigd, wat zoveel wil zeggen dat de Hoge Raad van Adel een reeds bestaand en in gebruik zijnd wapen erkende.

De blazoenering:
"Van lazuur beladen en chef met een schildje van zilver met 3 zuilen van keel, en pointe met een begroeid terras waarop eene kapel gekeerd naar het vierde deel eener zon, komende uit den regter bovenhoek, alles van goud."

Scheidingslijn
Barneveld-1

Ned. Hervormde kerk met het beeld van Jan van Schaffelaar.

Vandaag gaat het mooie en afwisselende WS78 parcours door landbouwgebieden, natuurterreinen en bossen aan de zuidkant van Barneveld. Vanuit de startlocatie lopen we eerst door het centrum. We komen langs Museum Nairac en langs de Ned. Hervormde kerk met het beeld van Jan van Schaffelaar aan zijn voet.

Jan van Schaffelaar was een Kabeljauwse ruiteraanvoerder die volgens de overlevering aan zijn einde kwam nadat hij op 16 juli 1482 van de door Hoeken belegerde toren van Barneveld sprong.

Door de wijken Oldenbarnevelt en de Burcht lopen we naar het buitengebied in de richting Lunteren en Ede. In het begin gaan we door een open terrein met veel asfalt en af en toe zandwegen. Daarna komen we in het bos gebied bij Lunteren en Ede. WS78 is vanaf deze kant nog nooit in dit gebied geweest. Na ruim 9 km komen we bij de soeppost in de molen De Hoop bij Lunteren.

In 1855 liet A.J. Ross op een natuurlijke hoogte een windmolen bouwen. Gezien de naamgeving aan de molen had hij hoge verwachtingen om als molenaar in Lunteren de kost te kunnen verdienen. Die hoop werd abrupt afgebroken door zijn emigratie naar Amerika. Diverse particuliere eigenaren hebben de molen tot 2004 in bedrijf gehouden. Vanaf 2007 is de gemeente Ede de eigenaar. Na een grondige renovatie draait de molen vanaf 18 juni 2011 weer. Ondertussen is de omgeving van de molen volgebouwd.

Na de soeppost lopen we naar en door het Lunterse Buurtbosch.

In 1889 startte de aanplant van het bos. Het werk werd uitsluitend in de wintertijd uitgevoerd. Min of meer als sociaal plan van de oude Notaris om de dan werkloze bevolking tegen een zekere vergoeding te helpen. Wekelijks ging Van den Ham in zijn rijtuig, geleid door zijn koetsier en tuinman Jacob Groeneveld op inspectie.

Barneveld-3

De Koepel in het Lunterse Buurtbosch.

In dit bos komen we langs de uitkijktoren de Koepel.

Als rustplek tijdens zijn inspecties van de aanleg van het bos liet notaris van den Ham op de Galgenberg eerst een houten schuur bouwen. Daarna liet hij een rietgedekt stenen gebouwtje neerzetten om zijn thee te drinken. Door het snel opschieten van de bomen moest er al gauw een verdieping op met buitentrap en dakterras. In de loop van de jaren moest de Koepel het weer opnemen tegen de groei van de omringende bomen, die het uitzicht vanuit de bovenomloop steeds meer belemmerden. In de zestiger jaren werd de toren opnieuw verhoogd tot 22 meter, zodat het mogelijk bleef over de bomen uit te kijken.

Vanaf De Koepel gaan we naar de volgende molen langs het parcours de Doesburger molen bij Ede. Vandaag, tijdens de wandeltocht is deze molen voor belangstellenden te bezichtigen.

De Doesburger molen is een gesloten standerd-korenmolen met een oude staartconstructie en is een van de oudste windmolens in Nederland. De huidige molen is de opvolger van een veel oudere molen, die al op een kaart uit 1568 te zien is. In 1950 is de gemeente Ede de eigenaar van de molen geworden.

Drie kilometer verder ligt de grote rust op het vakantiecomplex Bospark Ede. Helaas is het consumeren van de zelf meegebrachte eetwaren hier niet toegestaan.

Na deze rust op 19,4 km gaan we richting het Wekeromse Zand. Zoals we van WS78 kunnen verwachten, nemen we ook deze keer een stukje zandverstuiving in het parkoers mee. We lopen hier een groot deel van het klompenpad, dat door het Wekeromse Zand loopt.

Barneveld-5

Het Wekeromse Zand met een uniek zandverstuivingsgebied.

Het Wekeromse Zand is een ruim 500 hectare groot gebied. Het bestaat uit bos, heide en bouwland en een uniek zandverstuivingsgebied, dat ooit 300 ha groot is geweest. Een gedeelte van het gebied is rustgebied voor het wild. Midden in het oude grove den-bos ligt een grote open vlakte (ongeveer 100 ha) waar het zand vrij spel heeft. Het zand wordt vastgelegd door mossen en planten. Moeflons zorgen ervoor dat deze zandvlakte niet 'verbost'. Voor deze moeflons is het gehele gebied omheind en zijn honden niet toegestaan. De zandvlakte ontstond door (te) intensief gebruik van de grond in vroeger eeuwen.

De koffiepost aan de Koudhoornweg in het buitengebied van Lunteren is nu niet ver meer. Vanaf deze rustpost lopen we door het gebied De Valk terug naar Barneveld. Bijna bij de bebouwde kom van Barneveld ligt de fruitpost. In de laatste drie kilometer komen we langs Het Schaffelaarse Bos met het daarin gelegen Kasteel Schaffelaar.

Landgoed Schaffelaar is een park met landhuis in Barneveld. Het landhuis dateert van rond 1850 en wordt gezien als het belangrijkste Nederlandse landhuis in de neo-tudorstijl. Plaatselijk wordt het Kasteel De Schaffelaar genoemd. De geschiedenis van landgoed gaat terug tot de zestiende eeuw, toen op de Koewei bij Barneveld een kasteel stond dat eerst Hackfort en later Schaffelaar werd genoemd. Beide kastelen werden echter verwoest. Op 1 april 1852 legde Jasper Hendrik baron van Zuylen van Nievelt de eerste steen voor het landhuis. Tot 1935 werd het kasteel door adellijke gezinnen bewoond. Nu is het een horecalocatie voor bruiloften, feesten en zakelijke bijeenkomsten.

Na het oversteken van het treinspoor van het kippenlijntje zijn we bijna terug op de startlocatie.

Scheidingslijn
pijlvorig Vorige tocht pijlomhoog
Boven­zijde pagina
Verslagen en foto's
pijlomlaag
Volgende tocht pijlvolgend

 

Deze pagina is bijgewerkt op 08-05-2018 om 20:28 uur