koptekst
pijlvorig Vorige tocht De parcours­bouwer is
Martie Dolman
Volgende tocht pijlvolgend
Scheidingslijn
Afstanden: Circa 40 km en 20 km.
Starttijden: 40 km om 9:00 uur,
20 km van 9:00 uur tot 10:00 uur.
Sluiting: 17:30 uur.
Startlocatie: Duivensportcentrum, Prinses Beatrixlaan 240, 7312 AA Apeldoorn (GE).
Start en rust­posten: Klik hier hier voor het GPX bestand met de start en rustplaatsen.
Bereikbaar per trein: station Apeldoorn, via hoofdingang, LA voor station langs, RD fietspad volgen tot einde, LA bij verkeerslichten oversteken, RA op 1e kruising Prinses Beatrixlaan.
Bereikbaar per auto: Afrit 19 op de A1 Hoenderloo, daarna richting Apeldoorn, RD 1e kruising bij verkeerslichten, LA op volgende kruising bij verkeerslichten spoorlijn over, RA op rotonde, LA op 1e kruising Prinses Beatrixlaan.
Scheidingslijn
Scheidingslijn

Als wapenteken komt de afbeelding voor in de Apeldoornse dorpskerk. Het staat daar op de wijzerplaten van het in 1734 gerestaureerde uurwerk en het in 1779 door de stadhouderlijke familie geschonken orgel. Het wapen behoorde oorspronkelijk toe aan het uitgestorven adellijk geslacht Van Apelthorn/Van Apeldoren/Van Ap(p)eldoorn die enkele bezittingen had in Apeldoorn. Apeldoorn moet het wapen al voor de Franse tijd in Nederland hebben gevoerd. Apeldoorn werd namelijk vanwege de koning en het ambtsbestuur bevestigd met het wapen volgens besluit van de Hoge Raad van Adel op 7 oktober in het jaar 1818.

De blazoenering:
"Het schild van goud, waarop een rooden uitgespreiden arend met blaauwen bek en nagels, hebbende op deszelfs borst een zilveren sleutel."

Scheidingslijn
Apeldoorn-1

Vlonders langs het belastingkantoor.

Klik hier voor de flyer van deze wandeltocht.
Het is alweer tien jaar geleden, dat wij bij het Duivensportcentrum in Apeldoorn te gast waren. Toen was het mijn eerste creatie voor WS78. Dit is mijn vijfde parcours. Deze keer gaan we vanuit Apeldoorn een andere richting op. Nu gaan we naar Kroondomein het Loo aan de noordkant van de stad. Naast de vertrouwde 40 km afstand, hebben we vandaag ook een parcours van 20 km.

Door het Sprengen­park en over de vlonders langs het belasting­kantoor lopen we naar de wijk Berg en Bos. Hier staan mooie heren­huizen in een groene omgeving. Over een klein bos­paadje lopen we naar Paleis het Loo. Langs het paleis en over enkele verharde wegen komen we in het Wieselse bos.

In 1684 wilde Koning stadhouder Willem III een jachtslot hebben op de Veluwe. Hij kocht daarvoor kasteel Het Oude Loo met 3200 hectare grond, met waterwerken, molens en sprengen. Daaruit is Kroondomein Het Loo ontstaan. Het grootste aaneengesloten landgoed in Nederland omvat nu totaal circa 10.000 hectare bossen en heide. In het gebied liggen de dorpen: Wiesel, Hoog Soeren, Uddel, Gortel en Niersen.
Het Wieselsche Bosch wordt al vermeld in 1650. Ten zuiden ligt het Koningsbos en het Soerense bos en ten noorden het Wieselsche veld.

Apeldoorn-3

Mooie wandelpaden door Kroondomein Het Loo.

We volgen een lang bospad en kruisen daarbij af en toe een asfaltweg. Over een grindweg komen we bij de soeppost in Wenum-Wiesel.
Voor de 20 km deelnemers is dit tevens de koffie/theepost. Verderop kunnen de deelnemers aan de korte afstand bij restaurant Le Triangle pauzeren.
De lange afstand gaat verder door Kroondomein het Loo. Over een asfaltweg komen we bij de Koninklijke Houtvesterijen met mooie paden door bos en langs heidevelden.

De Koninklijke Houtvesterijen is een uitgestrekt bos- en heidegebied en ligt in Kroondomein Het Loo. Het gebied ademt rust, schoonheid en harmonie in een uitgestrekt en grootschalig landschap. De voornaamste bestemming van de Koninklijke Houtvesterij was in het verleden jacht en bosbouw. Van oudsher is het gebied bekend om zijn wild. Hier heeft u de kans om edelherten, reeën of wilde zwijnen in een bijna natuurlijke omgeving waar te nemen.

Langs het wandelparcours liggen grafheuvels. De route onderbreken we voor de grote rust bij voetbalvereniging Emst. Na de rust lopen we een klein stukje terug en wandelen we over een klompenpad door landgoed Wildlust. Snel daarna komen we weer in Kroondomein het Loo. Als het even meezit kunt u wild tegenkomen. Door bossen en over heidevelden komen we aan de rand van Vaassen. Door natuurgebied Korte Broek lopen we terug naar de rustpost voor een bekertje koffie of thee.

Vanuit deze rustpost voor alle afstanden lopen we langs weilanden terug naar Apeldoorn. We komen langs de Wenumse water­molen en volgen een deel van het voormalige spoor­tracé tussen Zwolle en Apeldoorn.

Apeldoorn-5

Houtsnijwerk langs de wandelroute.

De Wenumse beek is een typisch Veluwse beek. Het ontstaan ligt in een weiland waar kwel­water omhoog komt.
De spoor­lijn tussen Zwolle en Apeldoorn met als bijnaam Baronnen­lijn is van 1887 tot 1889 aangelegd. In 1950 is het personen­vervoer over dit spoor gestopt.

Ook in Apeldoorn volgen we een deel van het voormalige spoortracé, dat nu een groen­strook tussen de huizen is. Snel daarna zijn we terug op de start­locatie.

Scheidingslijn
pijlvorig Vorige tocht pijlomhoog
Boven­zijde pagina
Verslagen en foto's
pijlomlaag
Volgende tocht pijlvolgend

 

Deze pagina is bijgewerkt op 08-05-2018 om 20:28 uur