Vorige tocht

Willem Ruis

is de parcoursbouwer

Volgende tocht

Afstand:

Circa 20 - 40 - 60 km.

Start:

60 km om 7:00, 40 km om 9:00 en 20 km tussen 9:00 en 11:00 uur.

Sluiting:

60 km tot uiterlijk 19:00 uur, 40 en 20 km tot 17:30 uur.

Startlocatie:

Marnix College, Prins Bernhardlaan 30, 6713 MC Ede. Douchen is hier mogelijkGrotere kaart weergeven

Bereikbaarheid per trein:
NS station Ede/Wageningen. RD Stationsplein over en L aanhouden, LA Prins Bernhardlaan en RD spoor over.


Bereikbaarheid per auto:

A12, afslag 24 Ede/Wageningen.  Vanaf hier wordt de start met WS78 borden aangegeven

 

Het gemeentewapen van Ede bestaat uit een blauw wapenschild met in goud de Nederlandse maagd met een vrijheidshoed op een speer, steunend op een Bijbel. Dit wapen is na de Franse Revolutie ontstaan. De afbeelding is ontleend aan de afbeelding die destijds op de gulden werd gebruikt. In plaats van de Bijbel zou als boek oorspronkelijk ook de Grondwet bedoeld kunnen zijn. Deze guldens waren voorzien van het randschrift Hanc tuemur, hac nitimur (Haar beschermen wij, op haar steunen wij). Deze spreuk is niet opgenomen in het wapen van Ede en nooit gelegaliseerd, maar werd in het verleden wel af en toe gebruikt

De wandeltocht vanuit Ede is dit seizoen de negende tocht van de serie, waardoor deze drie weken eerder is dan vorig jaar. Op de startlocatie zijn ook dit jaar onze gastheren Ab en Alex Hendriks.
Aanvankelijk was de naam van deze WS78 wandeltocht “De Blauwe Kamertocht”. Het parkoers komt vandaag hier in het geheel niet. Daardoor is de naam gewijzigd in “De Bekendaltocht”.
Ook vandaag biedt WS78 drie afstanden aan, 20, 40 en 60 kilometer. Alle afstanden komen in “Het Beekdal” wat grenst aan Ede, Wageningen en Renkum. Dit beekdal maakt deel uit van de “Renkumse Poort”. Alle wandelaars wandelen hier langs de Oliemolenbeek, Halveradsbeek, Molenbeek, Bosbeek en de Paradijsbeek.

Centraal in dit beekdal ligt het Het Driestroomhuis “De Beken” waar mensen met een beperking wonen en werken. Op de deel - de werkruimte in de stal van een boerderij - van dit centrum heeft WS78 haar verzorgingspost ingericht. Alle afstanden doen deze verzorgingspost aan. De 40 en 60 km. komen telkens hier weer terug. De drie lussen vormen als het ware een klavertje drie. De 20 km. afstand wandelen vanaf “De Beken” terug richting Ede en hebben onderweg nog de mogelijkheid om van een horecarust gebruik te maken.

 

Om logistieke redenen loopt de tweede lus van de 60 km. afstand richting Wageningen. Eerst gaan we door een ander deel van het beekdal, over het terrein van Oranje Nassau Oord.

Oranje Nassau's Oord, lokaal bekend onder de afkorting ONO, is een landgoed gelegen tussen het dorp Renkum en Wageningen; het behoort grotendeels tot die laatste gemeente. Het bestaat uit weiland in het Renkums Beekdal en bos gelegen op de oostflank van de Wageningsche Berg. Aan de rand van het bos ligt het oude sanatorium, ontworpen door Roelof Kuipers. Tegenwoordig het verpleeghuis Oranje Nassau’s Oord. Naast het sanatorium lag voorheen het koninklijk paleis Oranje Nassau's Oord, dat aan het einde van de Tweede Wereldoorlog grotendeels werd verwoest en vervolgens afgebroken.

Vervolgens beklimmen we De Wageningsche Berg. Hier bovenop wandelen we door het Arboretum Belmonte.

Het Belmonte Arboretum is een botanische tuin te Wageningen. Het was eeuwenlang een landgoed. In 1951 is het landgoed overgegaan naar de toenmalige Landbouwhogeschool Wageningen, die het terrein als arboretum inrichtte.

Hierna dalen we af naar de uiterwaarden langs de Neder-Rijn. We wandelen door Wageningen, waar u bij de kerk op eigen gelegenheid een horecarust kunt uitzoeken. Hierna zoeken we het weer hogerop en wandelen we over De Wageningsche Berg en nogmaals een stukje Arboretum.  Hierna lopen we via de bossen weer terug naar Het Driestroomhuis “De Beken”.

 

De derde lus van de 60 km. en de tweede lus van de 40 km. afstand gaat richting Doorwerth/Heveadorp. Deze wandelaars gaan nog door een ander beekdal namelijk het “Heelsumse beekdal” met de gelijknamige beek. De wandelaars van deze lus krijgen het niet cadeau. Spectaculaire afdalingen en beklimmingen over deze stuwwal, over het DUNO plateau om vervolgens af te dalen naar Kasteel Doorwerth, waar de horecarust is in café “De Zalmen” en een zaal van De Bilderberg. Na de rust gaan we weer even de “Boersberg” op om te genieten van de vergezichten over de Neder-Rijn. Bij helder weer kijken we helemaal naar Nijmegen

Van de Boersberg dalen we af naar de Doorwerthschewaard, dan nog even de Noordberg op en door het natuurgebied de Jufferswaard.

Natuurgebied Jufferswaard is een oude uiterwaard waar je resten van een oude steenoven tegenkomt. 's Zomers zijn er veel watervogels te zien en bij een strenge winter is het een favoriete schaatsplek. Over de melkdam werd in het verleden de melk van de koeien in de Jufferswaard vervoerd. Onderaan de Noordberg stond vroeger de galg van de Heerlijkheid Doorwerth. Door eikenlanen kom je bij het westelijke einde van de stuwwal. Hier ligt ook de grens van de Heerlijkheid Doorwerth. Geniet van een van de vele weidse uitzichten die de Boersberg en Noordberg te bieden hebben. Doorwerth was bekend om de vele eikenhakhoutbossen, die de schors leverden voor het looizuur voor de leerlooierijen in Arnhem en Wageningen.

Hierna lopen we door Renkum terug naar Het Driestroomhuis “De Beken”. De wandelaars van de 40 en 60 km. afstand gaan van hier terug richting Ede en voegen zich bij de 20 km. wandelaars. 

Pagina is bijgewerkt op 20-02-2015, om 14:12 uur